Poletje se bliža, s tem pa tudi kopalna sezona, ki kopalce iz bazenov v večjem številu privablja na naravna kopališča, kot so jezera in morje.V kolikor ste športni tip človeka in uživate zunaj, obenem pa nikakor ne najdete redne zaposlitve, lahko poletje preživite tudi na plaži ali na odprtem bazenu – kot reševalec iz vode.

resevalec iz vodeDa lahko opravljate omenjeno delo, morate opraviti tečaj za reševalca iz vode.

Pogoji za udeležence

V kolikor želite postati reševalec iz vode, morate biti polnoletni, pri tem pa morate imeti (vsaj pri programih A, B in C, več v nadaljevanju) končano najmanj srednjo poklicno izobrazbo. Pogoja sta tudi opravljen zdravniški pregled ter opravljen preizkus iz znanja plavanja ter plavalnih sposobnosti.


Koliko časa traja usposabljanje?

Usposabljanje traja 120 pedagoških ur (tj. 45 minut), med katerimi je 35 ur namenjenih teoretičnemu delu, 85 ur pa praktičnemu usposabljanju, zaključi pa se s preizkusom, tj. izpitom, ki obsega teoretični in praktični del, ter z letnim preizkusom usposobljenosti.

Katere vrste programov za reševanje iz vode poznamo?

Poznamo štiri vrste programov za reševanje iz vode, ki se jih lahko udeležite. Program A je namenjen reševalcem iz vode na bazenskih kopališčih, program B reševalcem iz vode na naravnih kopališčih, program C je primeren za reševalce iz vode na divjih vodah, program D pa za osebe, ki posojajo plovila na rekah, morju, jezerih idr.

Kje se lahko usposabljamo za reševalca iz vode?

Usposabljamo se lahko v prostorih in na bazenih Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje RS oz. v prostorih/bazenih/naravnih vodah, kjer usposabljanja izdajajo pooblaščeni izvajalci. Usposabljanje za vse štiri programe omogoča AQUA TEAM s. p. iz Selovca, programe A, B, D pa ponujata Aleš Mahnič s. p. iz Dekanov ter Sretan Stanešić s. p. Fitness studio iz Pirana. Usposabljanje za program A in B omogoča Društvo reševalcev iz vode Slovenije – Lifeguard iz Ljubljane, usposabljanje za program A pa še Atlantis – vodno mesto iz Ljubljane, Zavod za šport Kranj ter Zahteva d. o. o. iz Maribora. Usposabljanje za program C omogoča Kajakaška zveza Slovenije.

Kolikšna je višina stroškov za opravljanje tečaja?

Višino stroškov določajo pooblaščeni izvajalci usposabljanja, o stroških preizkusa usposobljenosti pa odloča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Pri podjetju Lifeguard denimo za tečaj po programu A plačate 350 evrov, za tečaj po programu B pa 200 evrov. Ob vpisu v tečaj prejmete vstopnico za bazen, pripomočke in obvezno literaturo.

Za opravljanje teoretičnega in praktičnega dela po programu A plačate 90 evrov, po programu B 110 evrov, po programu C 80 evrov, po programu D pa 60 evrov. V kolikor opravljate le teoretični del, si cene sledijo po sledečem redu: 20, 20, 15 in 10 evrov.

V primeru obnove licence oz. opravljanja praktičnega dela za program A plačate 80 evrov, po programu B 100 evrov, po programu C 70 evrov, po programu D pa 45 evrov.

Kaj vse obsega izpit?

Teoretični del izpita temelji na predpisani snovi o reševanju iz vode, pri praktičnem delu izpita pa morajo kandidati izkazati več različnih spretnosti, kot so plavanje na 200 m z vmesnim plavanjem pod vodo, plavanje pod vodo v razdalji 25 m, plavanje na mestu, reševanje iz vode z roba bazena ali obale na razdalji 20 m s pomočjo pripomočkov, reševanje onemoglega plavalca na razdalji 20 m, reševanje utopljenca z reševalno tubo ali z reševalnim prijemom, prikaz ekipnega reševanja utopljenca, za katerega se sumi, da je poškodovan, plavanje pod vodo z opremo za prosto potapljanje na razdalji 40 m, potop na dih do 8 m ter prikaz reševanja negibnega utopljenca s pomočjo reševalnega plovila. Ob opravljenem izpitu se kandidatu izda potrdilo na predpisanem obrazcu, s katerim ta prejme tudi knjižico reševalca iz vode. Usposobljenost po programih A, B in C je treba potrditi vsako tretje leto, po programu D pa vsako peto leto.