1. Svoj življenjepis prilagodite glede na državo, kjer bi delali

Oblika in vsebina življenjepisa je odvisna od poslovne kulture v posamezni državi, zato prilagodite svoj VC na njihove standarde. V Nemčiji je standard fotografija v CV-ju, medtem ko hobije nikoli ne navajajo v življenjepis.

ID 100572983

2. Ustvarite svoj profesionalni spletni profil

Ker so družabna omrežja vedno bolj referenčna točka za preverjanje kandidatov, je priporočljivo, da ustvarite profesionalni spletni profil na LinkedIn z online življenjepisom. Pazite pa tudi na svoje objave po družabnih omrežjih, saj bo delodajalce zanimalo tudi , kakšni ste v privatnem življenju, zato ohranite pravo mero resnosti in se raje vzdržite izražanja ekstremnih stališč.

3. Preverite delodajalca

Ker je odhod v tujino »pot v neznano«, vam priporočam, da se pozanimate o želenih delodajalcih na posamezni lokaciji. Preverite tudi po forumih, kjer lahko spoznate ljudi, ki so že delali v določeni državi in vam lahko priporočijo določena podjetja oziroma načine iskanja dela. Pogosto se splača stopiti tudi v stik z zaposlitveno agencijo, kar vam bo olajšalo organizacijo selitve.

4. Obnovite znanje tujih jezikov

Poleg delovnih izkušenj je najpomembnejši pogoj pri iskanju dela v tujini znanje tujih jezikov, zato obnovite svoje znanje ali pa se na novo naučite jezik pred odhodom v tujino. Lahko opravite tečaj, spletni tečaj, ali pa se sami naučite z audio/video gradivom, ki ga najdete v vseh javnih knjižnicah.

5. Prijavite se na razpisana delovna mesta za delo v tujini

Za iskanje dela lahko iščete delo direktno po zaposlitvenih portalih v določeni državi. Lahko pa preverite ponudbo del v tujini tudi preko portala Zaposlitev.info ali preko drugih zaposlitvenih portalov.