Delo podkovskega kovača je podkovanje, negovanje in vzdrževanje parkljev domačih živali.

Delovni postopki

Je strokovnjak na področju podkovanja domačih živali, predvsem konj. Najprej pravilno pristopi k živali, ugotovi njen temperament in jo po potrebi umiri. Nato oceni stanje kopit in na podlagi tega izdela ter dodela podkve iz sodobnih materialov, kot so mehko železo, baker in aluminij.

Žival naprej razkuje, očiti, obreže in dodela kopito, kjer izvaja obrezovanje, piljenje in oblikovanje roževine. Za tem opravi korekcijo kopito in preveri stojo živali. Podkev namesti in jo s kovaškimi žeblji pribije na kopito. Pravilno nameščena podkev omogoča pravilno gibanje konja ter ga obvaruje pred poškodbami. Kovač zna izdelati različne podkve, pozna materiale za izdelavo in katera orodja mora uporabiti.

Pozna postopek umerjanja hladne in tople podkve ter kriterije za pravilno stojo živali. Pri podkovanju ne dopušča napak, saj so posledice lahko bolna in šepajoča žival.

Delovni pripomočki

Podkovski kovač pri delu uporablja kovaško opremo in orodje za izdelavo podkev, nego in oblikovanje kopit, kot so pile, nožki za kopita, klešče, kladiva, nakovala, vrtalnik, podkve, žeblji in razni dodatki za zaščito kopit. Za gretje in razbeljenje podkev uporablja pečico in zaščitna oblačila, kot so usnjene hlače, ojačane čevlje, orodja in pripomočke. Pod delovne pripomočke sodi tudi oprema za prvo pomoč za konja in človeka, sredstva za pomiritev živali in razkuževanje ran ter mobilni telefon. Podatke o strankah shranjujejo na računalniku, kjer zapisujejo tudi morebitne posebnosti pri kovanju.

Na kaj mora biti pozoren?

Cilj podkovskega kovača je negovano, zdravo, podkovani ali spodrezano kopito, ki omogoča normalno gibanje živali, njihovo dobro počutje in tudi zdravje. Podkovano kopito aktivnega konja je zaščita kopit. Redno in natančno podkovanje, zmanjšuje stroške zdravljenja rejnih živali.

Oseba, ki kuje podkve je komunikativna, ima rada živali in sodeluje s svojimi strankami tako, da jim razloži zdravstveno stanje kopit ali parkljev njihovih živali.

Priporoča jim na kakšen način naj se žival podkuje in jih opomni kdaj je žival potrebno podkovati. V interesu mu je, da pridobi čim več dobrih strank in se dodatno izobražuje pri podkovskih kovačih mojstrih.

Njegovo delo je precej zahtevno, zahteva se fizična moč in odločnost, saj lahko postane žival razdražena in nevarna, če ni navajena stika z ljudmi. Žival ga lahko ugrizne, brcne ali kako drugače poškoduje, če pri delu ni previden in ne ravna pravilno z živaljo. Zato kovač pri delu uporablja zaščitne usnjene hlače in svoje znanje, da žival uspešno podkuje ali ji neguje kopito oz. parklje.

Delovno področje in razmere dela

Podkovski kovač podkuje konje v športnih centrih ali kmetijah, kjer uporabljajo konje za jahanje ali delo. Za negovati kopita in parklje, poleg tega pa preoblikuje kopito s terapevtskim podkovanjem. Podkev lahko oblikuje in izdela sam.

Delo je terensko, precej dinamično, naporno in raznoliko. Srečuje se z lastniki živali, kjer je potrebna dobra komunikacija in z različnimi karakterji živali, saj ima vsaka svojo osebnost. Pri nemirnih živalih mora biti še posebej previden in potrpežljiv, da si pridobi njeno zaupanje in lahko opravi svoje delo. Dela celo leto, delovni dnevi so odvisni od posameznika kako si delo organizira.

Če pogoji za delo niso primerni, je bolje, da se delo preloži na drug dan. S stranko se dogovarja po telefonu, za delo potrebuje avtomobil.