Končno ste dočakali odgovor na prošnjo za zaposlitev, do slednje pa vas loči še zaposlitveni intervju. Slednji je pogosto celo pomembnejši od vašega izkušenj polnega življenjepisa, saj delodajalec tako lažje (subjektivno) presodi, kako dobro bi se prilagodili potrebam podjetja, sodelovali s preostalimi delavci oz. na splošno delovali v njihovem kolektivu.

zaposlitveni intervju

Četudi vsak zaposlitveni intervju glede na specifiko dela prinaša drugačna vprašanja, se jih kar nekaj izmed njih tudi ponavlja. Tako se lahko na zaposlitveni intervju vsaj deloma pripravite že doma in se pri tem znebite odvečnega strahu. Za pomoč pri pripravi lahko prosite tudi koga od prijateljev ali partnerja, ki igra vlogo delodajalca.

  1. Kaj veste o našem podjetju in zakaj bi radi delali za nas?

Morda to ne bo prvo vprašanje, ki vam ga bodo postavili, je pa vsekakor med pomembnejšimi. V kolikor ne veste ničesar o podjetju, je to znak, da niste dovolj vedoželjni ali pa, da je delo v omenjenem podjetju za vas nujno zlo oz. potreba po zaslužku. Četudi je to res, na delodajalca učinkuje vse prej kot pozitivno. Da bi naredili boljši vtis, si na internetu ali v drugih medijih dobro preberite, od kdaj podjetje deluje, s čim se ukvarja, s kom posluje, katera priznanja je dobilo ipd. Ob tem premislite tudi o tem, zakaj bi v omenjenem podjetju radi delali. Če gre morda za povsem rutinsko delo (pospravljanje, delo na blagajni, delo za strojem ipd.), poskusite najti pozitivne argumente, denimo, da radi delate z ljudmi, da imate radi red in čistočo, da imate izrazite motorične sposobnosti, ki bi jih radi izrazili, ipd. V kolikor gre za bolj specifično delo ali uspešno podjetje, najbrž ne bo težko našteti več razlogov, mar ne?

  1. Katere so vaše prednosti in slabosti? Kako bi sami doprinesli delež k našemu podjetju?

Že doma premislite o svojih prednostih in slabostih. Običajno nas ljudje pred zaposlitvenim razgovorom pospremijo z mislijo, naj bomo čim bolj mi sami. Četudi smo do tega skeptični, se v misli skriva tudi nekaj resnice. Izpostavite čim več lastnosti, ki bi lahko pripomogle k boljšemu delovanju podjetja. V kolikor gre za delo z otroki, izpostavite vaš izrazit smisel zanje, vašo dobro voljo, vztrajnost in potrpežljivost; če se denimo potegujete za delo medicinske sestre, izpostavite vaš smisel za delo z ljudmi, zmožnost trezne presoje, vzdržljivost ipd.

Slabosti poskusite omiliti in jih obrniti v svoj prid – v kolikor ste denimo izredno samokritični ali pa hitro užaljeni nad kritiko drugih, boste vsakič znova želeli delo opraviti še bolje; če ste izredno impulzivni, boste včasih naredili kakšno potezo, s katero boste podjetju doprinesli nove možnosti za uspeh; v kolikor ste občutljivi in čustveni, boste morda podobne občutke opazili tudi pri sočloveku in mu ob tem lahko pomagali … Podrobnejši nasvet o vprašanju vaše slabosti najdete: Klasično vprašanje na razgovoru: Kaj je vaša največja slabost?

  1. Kateri so vaši največji dosežki v življenju?

Ste morda koga navdušili za učenje tujih jezikov? Komu rešili življenje? Polepšali življenje starejši osebi? Prevozili 20 ur v enem samem dnevu? Dosežek lahko pomeni marsikaj! Izpostavite stvari, na katere ste najbolj ponosni, in jih poskusite povezati z delovnim mestom, za katerega se potegujete.

  1. Kje se vidite v prihodnosti?

Svoje načrte za prihodnost poskusite povezati z delom v podjetju, čeprav morebiti upate, da gre le za obdobje v vašem življenju. Tudi delodajalcu ni v interesu sodelovati z nekom, ki bo dal odpoved takoj, ko bo našel zanimivejše in bolje plačano delo. Preverite tudi: Vprašanje na razgovoru: Kje se vidite čez 5 let?

  1. Imate tudi vi kakšno vpr