V tujini so opravili raziskave, ki potrjujejo, da pes na delovnem mestu pozitivno vpliva na počutje, zmanjša stres in povezuje sodelavce, kar pomeni, da lahko vpliva na večjo učinkovitost zaposlenih. Prav tako je delovno okolje bolj sproščeno, kar poveča ustvarjalnost in seveda blagodejno vpliva na boljše zdravje človeka.

Podjetja, ki dovoljujejo psa na delovnem mestu velja za bolj privlačno, seveda pa to ne velja za tiste, ki so alergični na pasjo dlako ali pa ne ne marajo živali oz. se psov bojijo.

Vsako podjetje, ki dovoljuje psa na delovnem mestu potrebuje prilagojeno okolje in določena pravila. Podjetje ali organizacija je prijazna živalmi tudi v primeru, ko omogoči zaposlenim popust za male živali, krije veterinarske stroške, dovoli fleksibilen delovni čas, omogoča dopust v primeru, da je skrbnik psa izgubil. Ker nam živali odvračajo občutke osamljenosti, strahu in žalosti, nam lahko zelo izboljšajo kvaliteto življenja. Poleg vsega je prav, da vprašamo tudi svoje sodelavce ali se strinjajo s tem, da je vaš kuža poleg vas na delovnem mestu.

pes na delovnem mestu

 

Kaj moramo vedeti?

Pomembno je, da psa primerno socializiramo in mu postavimo omejitve. »Uvajanja« psa na delovnem mestu se lotimo postoma. Seveda se vzgoja začne že doma in ko bo naš pasji prijatelj obvladal osnove poslušnosti, se lahko z delodajalcem dogovorimo najprej za poskusno dobo. Saj si ne vi in ne delodajalec ne želita, da bi kuža nadlegoval zaposlene in stranke ali še huje, da bi skakal po njih, lajal ali kako drugače nadlegoval okolico.

Najbolje, da pred prihodom v službo psa sprehodite in peljete na potrebo. Na delovnem mestu naj ima svoje ležišče, ki naj bo na takšnem mestu, kjer bo imel mir in ne bo v napoto. Ne pozabite na povodec. Psa uvajajte postopoma, naj se vam nikar ne mudi, saj si želite, da bi pes bil nemoteč za okolico.

Prednosti

Kot smo že napisali, psi zelo blagodejno vplivajo na počutje in dobro vplivajo na zaposlene, prav tako med sodelavci lažje steče komunikacija.

Še nekaj prednosti, če nas pes spremlja v službi:

  • Izboljšanje zadrževanja zaposlenih; zaradi večjega zadovoljstva na delovnem mestu je manjša možnost, da bi zaposleni odhajali. Velik razlog je omogočanje usklajevanje dela in skrb za psa.
  • Boljše zdravje zaposlenih; zaposleni doživijo manj stresa, ker nimajo skrbi s tem, da so pustili psa ves dan samega doma. To predvsem velja za tiste, ki imajo mladička ali pa starejšega psa, ki potrebuje dodatno nego.
  • Večja produktivnost zaposlenih; zaposleni imajo manj bolniških dni in delajo bolj učinkovito, saj niso pod takšnim stresom. Prisotnost psa poveča tudi sproščenost, ki prispeva k večji ustvarjalnosti in domišljiji.

Slabosti

Žal vsi niso ljubitelji psov ali pa se jih preprosto bojijo.

Pes ne sodi na delovno mesto kadar:

  • Zdravje in varnost; problem nastane, če je kdo od zaposlenih alergičen na psa, saj se zaradi njega pri alergikih pojavi kihanje, kašljanje, sopenje, srbeč in zamašen nos ter kožne reakcije. Paziti je potrebno tudi, da pes ne laja oz. se ne vede agresivno, saj se lahko zaposleni in stranke, počutijo ogroženi.
  • Uničuje lastnino; lahko je samo posledica nesreče zaradi igre ali pa destruktivnega vedenja, npr. grizenje pohištva, ko pes ostane sam, če gre njegov lastnik npr. na sestanek.
  • Odvrača pozornost od dela; če pes povzroča hrup, lahko moti svojo okolico. Prav tako je pes »bolj zabaven in zanimiv« kot delo, tako da mu lahko namenimo preveč časa takrat, ko bi morali svoje delo opraviti.

Prepričanje, da pes ni čist; nekaterim ljudem se zdi nesprejemljivo, da je pes na delovnem mestu, saj ga vidijo kot nečisto žival.

Prisotnost psa na delovnem mestu ima seveda veliko prednosti, vendar morajo biti podjetja, ki želijo to uvesti, zelo pozorna na morebitne težave in ovire, ki jih lahko ta ukrep prinese. Vsekakor je treba dobro razmisliti in pretehtati vse prednosti ter slabosti, ki jih kuža lahko prinese. Zagotovljeni morajo biti osnovni pogoji, kot so dovoljenje vodstva in zaposlenih, varno okolje tako za psa kot za zaposlene, cepljenje, usposabljanje zaposlenih in še dosti malenkosti, ki so potrebna za mirno sožitje na delovnem mestu.