Kaj je personal branding?

Personal branding pomeni, da sebe in svojo kariero tržite kot blagovno znamko. Gre za trženje samega sebe kot profesionalno poslovno osebo. Izraz in metodo je v ZDA že leta 1997 prvič razložil in uporabil Tom Peters. Ker je personal branding pri nas še vedno precej nepoznan, zanj nimamo primernega prevoda (izgradnja osebne blagovne znamke, samooglaševanje, samopromocija, trženje samega sebe??…), se bomo držali tujega angleškega izraza.

V dobi tehnologije in računalnikov se personal brandig navezuje predvsem na promoviranje samega sebe preko svetovnega spleta oz. družabnih omrežij. Navezuje se neposredno na to, kako upravljate in nadzorujete svoj ugled na spletu. Obstaja več načinov za ustvarjanje spletne prisotnosti: zanimivi twiti, objave na Facebooku in Instagramu, kvalitetni komentarji, prisotnost na več družabnih omrežjih, na blogih…
branding

Zakaj je personal branding pomemben?

Personal branding na spletu lahko doseže najširši spekter ljudi. Posameznik si tako ustvarja pozitivno spletno prisotnost in s tem širi svojo prepoznavnost ter naredi vtis na vsakogar, ki naleti na njegovo ime. Lahko bi rekli, da gre za gradnjo vaše elektronske osebnosti. Pri tem morate paziti, da vaša elektronska osebnost ni idealizirana verzija vaše dejanske osebnosti. Bodite iskreni do sebe in drugih, saj si želijo delati z vami in ne z neko izmišljeno podobo. Zato morate biti zelo pazljivi, kaj objavljate na spletu. Objave naj bodo vedno premišljene, saj vam bo vse, kar je povezano z vašim imenom, koristilo pri razširitvi vaše prepoznavnosti. Ko nekdo vtipka vaše ime v iskalnik, je zelo pomembno kolikokrat in s kakšno vsebino se pojavite. Do vaših objav pa lahko ljudje pridejo tudi po naključji, zato je pomembno, da jim izzovejo pozitivne občutke, čeprav si vašega imena morda ne bodo zapomnili, pa jim bo zagotovo ostal nekje v podzavesti, kar vam dolgoročno gledano lahko pride še kako prav. Morda, ko boste pošiljali prošnje ali ko boste na zaposlitvenem razgovoru…

Zakaj so družabni mediji najbolj primerni za personal branding?

Družabni mediji vam dajejo veliko svobode, da se predstavite s pristnim glasom. Za sodobnega delavca so družabni mediji najboljše orodje za izgradnjo osebne znamke. Družabni mediji so:

  • hitri: zaradi tega imajo takojšen učinek
  • brezplačni: na začetku kariere si boste težko privoščili plačljive dejavnosti
  • daljnosežni: dostopni so delodajalcem in ljudem iz vsepovsod
  • lahki za uporabo: za uporabo ne potrebujemo predhodnega učenja, saj jih znamo dandanes uporabljati že praktično vsi.

Kako ustvariti personal brand na družabnih medijih?

Ustvariti osebno blagovno znamko v družabnih medijih je precej enostavno. Gre za preoblikovanje vaše osebnosti v spletno. Vedno obstaja možnost za rast, zato morate vztrajati in nadaljevati.

1. korak: Ustvarite nov, čist in popoln profil

Če že imate družabni profil, ga popravite ali še bolje zbrišite in začnite znova. Posredujte vse podatke, ki želite, da jih delodajalec vidi in zbrišite neprimerne. Bodite strokovni, zbrišite neresnice in dodajte smiselne podatke, da boste delovali, kot zaželen kandidat. Ni nujno, da zbrišete vse “slabe” stvari. Z malo spretnosti jih lahko olepšate in pretvorite v “dobre”.

2. korak: Ustvarite akcijski načrt

Ne ustvarite si več profilov in jih potem pustite, da tam so. Biti morate aktivni. Pomislite, kaj bi potencialni delodajalci želeli videti in prebrati ter se dnevno oglašajte, komentirate in dopolnjujte svoj profil.

3. korak: Vztrajajte

Zamislite si, da so družabn mediji del vašega vsakdana. Dokler boste aktivni, je večja verjetnost, da boste opaženi. Pri tem bodite verodostojni in pri objavah in informacijah imejte v mislih delodajalce. Bi delodajalec želel videti objavo o tem, koliko ti sovražiš svojo službo? Verjetno ne. Bo delodajalcu vseeno, če si objavil fotografijo sebe po dolgem pohodu s prijatelji? Seveda! Pod pogojem, da je na Facebooku, in ne strokovnih omrežjih. Cilj je, da niste nekdo drug. Cilj je, da ustvarite svojo spletno prisotnost, ki vam bo dala veliko osebno blagovno znamko.

4. korak: Uživajte

Naj vam bo delo, ki ste ga posvetili vašemu spletnemu življenju v veselje. Vključite ustvarjanje vašega per