Maneken ali manekenka predstavlja nove vzorce oblek na modnih revijah in predstavlja modne novosti na področju modnih dodatkov in oblačil.

maneken

Delovni postopki

Delovno mesto manekenk niso le modne brvi. Pomembno je, da vadijo v studiu pravilno hojo in gibanje, da negujejo telo, obvladajo svoje telo in mimiko obraza. Delo je precej mobilno, saj obiskujejo različne kraje, veliko časa namenijo pripravam kot so ličenje, frizura ter koreografske vaje, oblačila pa krojijo po manekenkini postavi. Pri tem poklicu je zaželeno, da so manekeni in manekenke ustrezne višine in teže, pomemben sta tudi videz in starost. Za uspešno delo morajo imeti dovolj fizične kondicije, pri svojem delu pa sledi navodilom naročnika.

Delovni pripomočki

Pri svojem delu manekenke uporabljajo ličila, osnovne frizerske pripomočke, primerno perilo in modne dodatke, obutev in nakit.

Na kaj mora biti pozoren?

Manekenkin nastop mora biti samozavesten, saj ta pripomore k boljši prodaji izdelka in k uveljavitvi blagovne znamke.

Nastop mora izpasti simpatično, kjer po možnosti izžareva čas osebnosti. Zanima se za dogajanje v svetu mode, tako doma kot v tujini. Pretežno dela v skupini, zato je dobro, da ima čut za skupinsko delo.

Zaradi veliko kozmetičnih preparatov in tekstilnih izdelkov, so pri bolj občutljivih možne alergijske reakcije, drugače pa nekih posebnih nevarnosti pri tem delu ni.

Delovno področje in razmere dela

Področje dela zajema preizkušanje novih modelov in krojev, nastope na modnih prireditvah ter drugih srečanj.

Včasih znajo biti razmere pri delu težje, saj se mora prilagoditi raznim potovanjem in raznolikemu delovnem času. Delo poteka v studiu, garderobah, dvoranah in tudi na prostem.