Kjer izdelujejo lesene izdelke, kateri zahtevajo končno površinsko obdelavo, tam je zaposlen tudi lakirec. Torej v mizarskih delavnicah in podjetja, ki izdelujejo stavbno pohištvo ter ladjedelnice.

lakirec

Delovni postopki

Delo lakirca lesenih izdelkov je v lesni industriji, kjer sodeluje pri površinskem obdelovanju lesa. To pomeni, da brušene izdelke lakira z zaščitnim premazom za les. Lesene izdelke najprej potopi v osnovni akrilni premaz, ki je v večjem koritu. Izdelek večkrat obrne in ko so vse površine premazane, ga obesi na stojalo, da se posuši.

Drugi način lakiranja osnovnega premaza je oblivanje oziroma brizganje lesnih izdelkov. Ko se po enem dnevu izdelek posuši, ga obrusi in zgladi, nato pa s pomočjo brizgalne pištole nabrizga akrilni premaz oziroma barvo za les. Po končanem postopku lesni izdelek prenese v sušilnico, kjer se do konca posuši.

Delovni pripomočki

Pri delu lakirec uporablja brizgalno pištolo in kemična ter mehanska sredstva za čiščenje ter vzdrževanje lesnih izdelkov. Za lesne izdelke uporablja različne premaze, stojala za sušenje, posode za shranjevanje premazov, korita za osnovni premaz, grob brusni papir in manjše orodje, kot so izvijači, klešče in ključi za vijake, ki so potrebni za vzdrževanje pripomočkov.

Na kaj mora biti pozoren?

Lakirec lesene izdelke, v različnih časovnih presledkih, nanese premaz za les in tako izdelek zaščiti pred zunanjimi vplivi. Tako podaljša življenjsko dobo lesenega izdelka. Z nanašanjem barve pa spremeni zunanjo podobo lesnega izdelka.

Oseba, ki je zaposlena na tem področju mora biti fizično dovolj močna, da lahko z rokami pomaka izdelek v osnovni premaz. Je tudi vzdržljiva, natančna in mirne roke, saj mora biti pri nanašanju natančna.

Pri delu se lakirec zaščiti z zaščitno obleko, bombažnim kombinezonom, čevlji s kovinsko kapico, zaščitno masko, da ne vdihava hlapov premaza in prahu ter zaščitne gumijaste rokavice. Upoštevati mora predpise o ravnanju s kemičnimi sredstvi in tehničnimi pripomočki, ki jih uporablja pri lakiranju.

Ko potaplja lesne izdelke v premaz, ima obute gumijaste čevlje, čez zaščitno obleko pa obleče usnjen predpasnik.

Sodobni premazi za les, so narejeni na vodni osnovi in za delavca niso tako škodljivi kot včasih, ko so bili premazi narejeni na osnovi različnih topil.

Delovno področje in razmere dela

Lakirec lesenih izdelkov je zaposlen v podjetjih, ki izdelujejo končne lesne izdelke. Zaradi specifičnega znanja in ročnih spretnosti se lahko zaposli kot lakirec kovinskih izdelkov in avtomobilov.

Dela v zaprtih prostorih v lakirnici ob umetni razsvetljavi in ob dodatni ventilaciji, ki je nameščena zato, da v bližini lakiranja vsrkava zrak in s tem vsesava presežke premaza, ki ob lakiranju pridejo v zrak. Lakirec delo opravlja predvsem stoje, izpostavljen pa je različnim škodljivim vplivom, ko sta prah in razni premazi za les.