Kozmetik v salonu sprejema stranko in se z njo posvetuje o storitvi in njenih željah, jo pripravi na nego in pripravi ustrezne preparate za kozmetično nego obraza in telesa.

kozmetik

Delovni postopki

Delo kozmetika obsega kozmetično nego obraza in telesa, depilacijo in epilacijo, ličenje, limfno drenažo in masažo, pedikuro, manikuro, refleksno masažo stopal in še druge storitve, ki se tičejo nege telesa. Kozmetik izvaja tudi druge postopke za boljše počutje in lepši videz, kot so npr. turške kopeli, savne, parne kopeli in solarij. Pri delu mora biti odgovoren, dobro usposobljen in natančen. Ko stranka vstopi v salon, jo vljudno sprejme, se posvetuje o njenih željah in vodi evidenco opravljenih storitev.

Stranki najprej odstrani nečistočo s površine kože s peeling metodo, nato obraz in telo zmasira z različnimi tehnikami ter opravi depilacijo s pomočjo voska ali smole. Na telo in obraz nanese maske in obloge z različnimi negovalnimi učinki. Stranki skrbno uredi roke in opravi manikuro, nohte skrajša in oblikuje. Po želji jih tudi namaže z lakom ali pa doda umetne nohte. Pedikura je nega nog, tukaj prav tako skrajša in oblikuje nohte, če je potrebno odstrani kurja očesa in otiščance ter neguje vraščene nohte. Stranki svetuje kako pravilno izbrati primerno obutev.

Z laserskim aparatom za depilacijo lahko trajno odstrani dlačice po telesu. Po želji z metodo permanentni make-up nanese obstojna ličila. Delo kozmetika je tudi maskerska storitev, torej nanaša dnevni make-up, uredi stranke za posebne priložnosti in modele za fotografiranje in liči igralce.

Delovni pripomočki

Pri delu kozmetik uporablja aparate za kozmetične postopke na obrazu in telesu, preparate za čiščenje kože, tonike, kreme, maske, pilinge, fitoaromatske preparate, voske in smolo za depilacijo, pigmente, ličila, čopiče… Pravilno mora izbrati preparate glede na tip kože in tehniko uporabe. Pri delu vodi evidenco strank, izdaja račune ter uporablja računalnik.

Na kaj mora biti pozoren?

Kozmetik izbere in izvede postopek za nego obraza in telesa tako, da zagotovi dobro počutje strank in da upošteva njene želje. Izbere in tudi svetuje katere preparate in postopke naj stranka uporablja tudi doma.

Pri delu mora biti umirjen, natančen, komunikativen in predvsem mora imeti smisel za estetiko. Da bo uspešen pri poklicu mora biti predan delu, nenehno se mora izpopolnjevati, izobraževati in uveljavljati nova spoznanja stroke.

Pri delu se lahko tudi poškoduje (vrezi, vbodi z ostrim predmetom…), povečana je tudi možnost okužbe zaradi neposrednega stika s strankami. Pri delu mora biti pazljiv in uporabljati zaščitna sredstva, tako se lahko morebitnim okužbam in drugim nevarnostim izogne. Za uspešno delo je dobro, da ima zdravo hrbtenico in dober vid. Storitve opravlja s področja nege obraza in telesa.

Delovno področje in razmere dela

Kozmetik se zaposli v kozmetičnem salonu, specializiranem pedikerskem salonu, v savnah in kopelih ali kot masker oblikovanje. Dela lahko tudi kot svetovalec za nakup negovalnih in kozmetičnih preparatov ali kot demonstrator.

Delo opravlja v zaprtih prostorih, kjer so normalni delovni pogoji, delno pod umetno svetlobo. Delo je individualno, je pa seveda v stiku s strankami. Dela lahko eno ali dvoizmensko.