Strojni graver je zaposlen v graverski delavnici, kjer s pripravljenimi strojnimi šablonami izdeluje različne žige, pečate, črke, številke in simbole.

graver

Delovni postopki

Graverjevo delo je »vrezovanje« črk, številk in okraskov v navadno kovino. Nekoč je ta umetnost zahtevala natančno in precej dolgotrajno proizvodno obrtno prakso, danes pa si pri delu pomagajo z računalniško vodenim graverstvom, zato so se številni postopki in tehnike oblikovanja močno poenostavili. Kljub temu pa je nepogrešljivo, da ima graver spretne roke in domišljijo pri oblikovanju unikatnih predmetov.

Strojni graver je zaposlen v graverski delavnici in dela pretežno s pripravljenimi šablonami. Po njih izdeluje različne žige in pečate, črke, številke, simbole in tudi okraske. Njegovo delo je tudi obdelava zlatnine, vse vrste orodij, katere označi in po želji vtisne simbole izdelovalca. Gravira lahko tudi razne table, napise, medalje, značke in še veliko podobnega. Največ ima opravka z žigi iz polimerov in gume.

Delovni pripomočki

Pri delu strojni graver uporablja različne stroje za pripravo modelov in za osvetljevanje pečatov. Pri delu so mu v pomoč tudi nož, sekač, graversko kladivo, graverski risarski pribor, igle, šestila in povečevalna očala. Uporablja tudi različne materiale, kot so barvne kovine (aluminij, baker, bron), inoks, jekla, steklo, plastika, les, usnje in tudi kristal. Tehnične risbe so najpomembnejši dokument pri delu graverja.

Na kaj mora biti pozoren?

Med najpogostejše graverske izdelke spadajo pečati, orodja za dodelavo in proizvodnjo, zlatnina, darila, pokali, medalje in žigi.

Oseba, ki želi biti graver mora biti potrpežljiva, zanesljiva, odgovorna in ima smisel ter veselje do oblikovanja.

Pri delu v graverski delavnici so možnosti raznih poškodb, vrezov, vbodov in odrgnin, zato se mora graver ustrezno zaščititi z delovno obleko in zaščitnimi očali.

Delovno področje in razmere dela

Delo strojnega graverja je razdeljeno na različne načine dela, kot so ročno, strojno in računalniško vodeno graverstvo.

Pri delu potrebuje dobro osvetlitev. Ročni graver dela pretežno sede, strojni pa sede in stoje.