Delo gostinske poslovodje je nadzorovanje in vodenje gostinskih podjetij. Zaposli se lahko v restavraciji ali drugih obratih prehrane, gostinske storitve pa opravlja tudi v trgovskih centrih, v bolnici, zaporu ali hotelih.

gostinski poslovodja

Delovni postopki

Povsod kjer se pripravlja in streže hrana je zaposlen gostinski poslovodja. Njegova naloga je zagotovitev, da gostinsko osebje dobro in vestno opravi svoje delo. Izbira nove delavce in je odgovoren za njihovo usposabljanje ali pa med izkušenimi delavci določi mentorja zanje. Vsak dan obišče različne oddelke restavracije ali gostinskega objekta, kjer sproti rešuje morebitne težave, npr., če kdo od osebja zboli poišče nadomeščanje.

Včasih tudi streže gostom, obravnava pritožbe in določa delovne izmene za osebje. Z glavnim kuharjem se pogovori o nabavi hrane in skrbi, da stroški niso prekoračeni. Ko na novo opremljajo gostinski obrat, naroči novo pohištvo in kuharsko opremo, odloča o namizni dekoraciji in izbranih jedilnikih.

Delovni pripomočki

Pri delu poslovodja uporablja računalnik, telefon in vse sodobne pripomočke za vodenje gostinskih dejavnosti. Za osebje pripravlja razpored, organizira nabavo živil in skrbi za tekoče poslovanje.

Na kaj mora biti pozoren?

Da privabi goste in s tem poveča promet, skrbi za trženje in oglaševanje. Njegova naloga je predvsem, da skrbi za nemoten potek dela in da je vse v standardu v gostinstvu.

Oseba zaposlena v tem poklicu mora imeti smisel za delo z ljudmi, je dober organizator in je pripravljen tudi na nočno delo ter na delo med vikendi.

Posebnih nevarnosti pri delu ni.

Delovno področje in razmere dela

Gostinski poslovodja je zaposlen na področjih gostinskih enot, lokalov, restavracij in hotelov.

Delovnik je običajno precej dolg, zavleče se lahko v pozne nočne ure. Dela tudi ob vikendih in praznikih.