Bolniški strežnik skrbi za higieno prostorov znotraj zdravstvenih ustanov.

bolniski streznik

Delovni postopki

Glavna naloga bolniškega strežnika je, da skrbi za higieno prostorov znotraj zdravstvenih ustanov. Čisti tla, okna, lijake, stranišča, kopalnice, briše prah in čisti postelje. Poleg tega pobira smeti, ovitke in embalaže ter plenice. Pripravi tudi vozičke z delovnimi pripomočki, ki so za prevzem, torej porabljene krpe, rokavice in čistila nadomesti z novimi.

Delovni pripomočki

Ko bolniški strežnik pride v službo prevzame voziček, kjer ima pripravljena vsa čistila, razkužila, krpe in zaščitne rokavice. Pri delu uporablja tudi metlo, lestev, čistilni stroj ter vso dokumentacijo o porabi čistilnih materialov, ki jo po končanem delu vedno izpolni.

Na kaj mora biti pozoren?

Njegov cilj pri delu je, da je okolje zdravstvenih ustanov čisto in urejeno.

Bolniški strežnik bi naj bil urejen, natančen in uviden do pacientov, to pomeni, da se do njih primerno ter spoštljivo vede.

Pri delu so možne predvsem poškodbe hrbtenice, saj premika in dviguje težje predmete. Možen je tudi padec iz lestve, ki jo potrebuje pri čiščenju višjih predelov, velika verjetnost je, da pride do kakšnih okužb. Lahko je tudi izpostavljen prepihu.

Delovno področje in razmere dela

Bolniški strežnik se lahko zaposli v zdravstvenih domovih, bolnicah, v domovih za ostarele, v zavodih za ljudi s posebnimi potrebami in v zavodih za rehabilitacijo ter v zdraviliščih. Poskrbeti mora za higieno zdravniških prostorov, bolniških sob, skupnih prostorov, kleti, hodnikov in skladišč.

Delovni čas je pretežno dvoizmenski, dela tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih. Dela lahko tudi ponoči, predvsem na oddelkih kjer pacienti potrebujejo nenehno oskrbo. Delovno mesto je v zaprtih prostorih.