Okulist je specialist za vedo o očesu in očesnih bolezni. Očesni pregledi potekajo v zdravstvenem domu, očesni kliniki ali pa v ambulanti.

Delovni postopki

Okulist se najprej pogovori s pacientom o njegovih težavah. Nato izmeri očesni pritisk in širino zenice, preveri ostrino vida in očesno ozadje. Ko opravi pregled, lahko določi za kakšno vrsto očesne bolezni gre. Najpogosteje se pojavljajo spremembe na vekah (povešena veka ali nezmožnost zaprtja veke), poškodba roženice, siva mrena, krvavitve, bolezni vidnega živca, tumorji. Ko okulist postavi diagnozo se loti zdravljenja.

Njegovo delo je tudi operacija odstopa mrežnice, sive mrene ali kirurški poseg v primeru poškodb oči.

Ko okulist ugotovi, da ima pacient poslabšan vid, mu predpiše očala z dioptrijo, katera si pacient kupi pri optiku. Lahko mu predpiše tudi kontaktne leče.

Delovni pripomočki

Da lahko okulist opravi svoje delo potrebuje Selenove tablice, s katerimi določa ostrino vida. Na njej so črke in številke, lahko tudi sličice.

Potrebuje tudi operativni mikroskop, oftalmoskop, mikroskop za pregled očesnega ozadja, laser, aparat za merjenje očesnega pritiska, povečevalno steklo in ultrazvok. Uporablja tudi posebne lupe in očala.

Na kaj mora biti pozoren?

Cilj okulistovega dela je ustrezen pregled pacienta, diagnoza in postavljena terapija. Pacientu predpiše očala ali kontaktne leče, lahko ga pa napoti na operativni poseg.

Okulist sodeluje tudi z drugimi specialisti, če obstaja sum na druge bolezni. Opravlja operativne in kirurške posege.

Mora biti odgovoren, potrpežljiv, imeti občutek za delo z ljudmi, natančen, spoštljiv in strpen.

Podatki o pacientu so zaupni, zato jih mora zadržati zase.

Pri delu je lahko izpostavljen raznim okužbam, zato mora uporabljati zaščitne rokavice in masko.

Delovno področje in razmere dela

Okulist se zaposli v očesni ambulanti zdravstvenega doma ali klinike za očesne bolezni. Njegovo področje dela je odvisno od smeri specializacije, lahko dela na področju kirurgije, ultrazvoka ali funkcionalne diagnostike. Dela lahko tudi v optični ordinaciji, kjer pregleduje oči, ko se gre za težave z vidom.

Svoje delo opravlja v zaprtem prostoru, v očesni ambulanti, kjer ima poleg delovnih pripomočkov, možnost popolne zatemnitve prostora.