Vsakdo izmed nas ima slabe navade, ki se jih pogosto ne zavedamo. Nekatere od teh nam uničujejo kariero ter produktivnost in odnose na delovnem mestu.

Izmed vseh negativnih navad najbolj izstopajo sledeče:

Kritizirate in obrekujete nadrejenega

Zaradi obrekovanja, godrnjavosti nad dejanji nadrejenega ali vašega obnašanja zaradi katerih le-ta deluje nesposoben se lahko hitro znajdete na spolzkih tleh. Zaradi tovrstnih dejanj nikar ne pričakujte napredovanj ali povišice.

Obnašate se, kot da že vse veste

S tem ne delujete le arogantno in nesramno, ampak se tudi oddaljujete od ostalih in zelo verjetno ne boste izkoristili priložnosti, ko se pojavi.

Krivite druge

Če kažete s prstom na nekoga drugega, le zato, ker vam primanjkuje veščin, izkušenj ali znanja, izpadete kot oseba, s katero ni enostavno shajati in si s tem zapirate vrata za napredovanje.

karierne navade

Kažete čustva

Jeza, nerganje, solze in ostali čustveni izpadi so jasno opozorilo nadrejenim in tudi sodelavcem, da ne morete nadzorovati svojih čustev, s tem pa dokazujete, da niste sposobni obvladovati stresnih situacij.

Prepričujete se, da nečesa ne zmorete

S tem mišljenjem ste se ustrelili v nogo. Če se prepričate, da ne morete doseči zadanega cilja ali dokončati določene naloge, je neuspeh zagotovljen.

Čakate na popoln trenutek

Tisti, ki z delom običajno odlašajo, najpomembnejših stvari ne dokončajo v zadanem času. Če boste čakali na idealne okoliščine, vas bodo tako sodelavci kot nadrejeni dojemali kot osebo, ki ni sposobna prevzeti odgovornosti.

Jamrate

Zaposleni, ki se nenehno pritožujejo, so običajno osredotočeni na problem namesto na rešitev. Če se tudi vi pogosto pritožujete nad politiko podjetja, ljudi in procese dela, se sprijaznite s stvarmi, nad katerimi nimate vpliva.

Doživljate se kot manjvrednega

Pomanjkanje samozavesti je recept za nazadovanje in nezadovoljstvo. Oklevanje, pasivnost in prestrašenost zagotovo odvračajo delodajalce. Prav tako je pretirana samozavest škodljiva za kariero.

Sovražite svojo službo

Cinizem in zaničevanje trenutne službe ne omogočata želje po napredovanju in dokazovanju. Zato je bolje, da se osredotočite na bolj sprejemljive vidike svojega dela.

Verjamete, da ne morete najti boljše zaposlitve

Vaša dejanja so odraz vaših prepričanj. Bodite torej prepričani, da prav zdaj nek delodajalec išče kandidata z vašimi znanji in izkušnjami.

Na sestankih ste tiho

Če na sestankih ne izražate svojih mnenje, tudi ne pričakujte razlag ob nejasnostih. Tako boste lahko le slepo sledili navodilom za katere mislite, da so napačna, zato predstavite vaše ideje. S tišino na sestankih dajete enega od dveh signalov, ali izpadete nezainteresirani, ali pa kot »predpražnik«, po katerem se lahko hodi.

Živite na stari slavi
Se ne trudite več, ker ste se že dokazali? Verjemite, da se vaši sodelavci in poslovni partnerji ne spomnijo vaših dosežkov pred letom dni, če opazijo vaš trenutni absolutni minimun, ki ga vlagate v svoje delo.

Če želite prepoznati in odpraviti vaše pomanjkljivosti, ki vam uničujejo kariero, predlagamo, da se o njih pogovorite z osebo, ki ji zaupate. Saj veste, sami svojih napak velikokrat sploh ne opazimo.