Delo natakarja oz. natakarice si za prvo službo izbere precej ljudi, saj delodajalci ponavadi ne zahtevajo kakšnih specifičnih kvalifikacij, poleg tega si marsikdo ob študiju želi zaslužiti.

Ker se vsako leto na novo odpre ogromno restavracij, barov in lokalov, je potreba po natakarjih velika. Seveda to delo nima ravno velikega potenciala in tudi kariere si ni moč zgraditi v tem poklicu, zato se kadri pogosto menjavajo.

natakar2 1

Delovni postopki

V prvem delu natakar v natakarski pripravljalnici opravi pripravljalna dela, kot je priprava perila, namiznega inventarja in urejanje servisnih vozičkov.

Naslednja faza je v prostorih, ki so namenjeni postrežbi gostov, poteka razporejanje miz in stolov, pogrinjanje, ureditev servisnih miz in priprava pogrinjkov, namizne dekoracije in jedilnih listov.

Tretja faza je sprejem in pozdrav gostov ob njihovem prihodu, iskanje primerne mize zanj in odlaganje garderobe. Za tem se gostu ponudi jedilni list in vinsko karto ali pa se ga seznani z dnevno ponudbo. Temu sledi prevzem naročila in postrežba hrane ter pijače, nato se pospravi miza in pripravi račun. Na koncu pride še zahvala za obisk.

natakar4 1

Delovna področja

Delo natakarja se pojavlja v vseh gostinskih obratih, največ tam kjer se streže prehrana, torej v restavracijah, gostilnah, okrepčevalnicah, picerijah, barih, bistrojih, slaščičarnah, kavarnah…

Opravila med seboj so bolj kot ne enaka, pomembna pa je organizacija dela v podjetju, ki je odvisna od tega koliko delavcev je zaposlenih. V bolj specializiranih lokalih, kot je npr. flambiranje, rezanje in mešanje pijač, je potrebno še dodatno izobraževanje.