Začenjate službo ali ste zaposleni na področju, kjer na delovnem mestu prevladujejo moški? Zagotovo se boste morali za prepoznavnost, pridobitev spoštovanja ter uspešno kariero še bolj potruditi. Čeprav naj bi dandanes veljalo, da razlik med spoloma na delovnem mestu ni, boste, če ne drugega, v sebi občutili razliko. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako se znajti in uspeti v taki situaciji.

poslovna ženska

1. Učite se od uspešnih žensk

Na začetku kariere se je pred vami že več danes uspešnih žensk znašlo v podobni situacij. Namesto, da ponavljate njihove napake, se raje učite od njih. Poiščite si mentorja oz. bolje rečeno mentorico. Upoštevajte njene nasvete, sestankujte redno in jo obveščajte o vašem napredku. Zagotovo boste potrebovali nekoga za pogovor, saj se boste vsekakor lažje zaupali ženski s podobnimi izkušnjami.

2. Bodite samozavestni

Ljudje, ki so samozavestni, so vedno bolj uspešni, ne glede na to, katerega spola so. Zato dvignite glavo in bodite opazni. Tudi če v sebi ne čutite pretirane samozavesti, se obnašajte temu primerno. Vendar pazite, med samozavestjo in vzvišenostjo je tanka meja.

3. Poiščite svojo prednost

Vaša prednost je vaša moč in vaša ostrina. Tako se boste ločili od drugih. Vaša drugačnost bo vaša pot do uspeha. Ne poslušajte drugih, ki pravijo, da bi se morali spremeniti. Ostanite zvesti sami sebi, potrudite se kar se da in tako boste pustili svoj pečat na tem področju. Poiščite svojo prednost v življenju in jo negujte.

4. Učite se od uspešnih moških

Opazujte svoje sodelavce, družite se z njimi in se učite od njih. Naj vas njihov uspeh ne ogroža. Pri tem ne pozabite nase, zaupajte si in uporabite svoj glas, da ne boste začeli toniti v pozabo.

5. Ne ugajajte vsem

Ne opravljajte nižjih nalog, ki niso primerna za vaše delovno mesto. Ne kuhajte kave ali strezite ostalim. Tukaj se lahko odločno uprete. Prav tako ni treba vedno reči ja. Zagotovo boste na začetku pod velikim pritiskom in morali v želji, da bi bili dober delavec, marsikaj potrpeti. Vendar pa boste na koncu ugotovili, da vsega na zmorete. Zato je bolje, da prej rečete ne, kot da se na koncu projekta izkaže, da je bila realnost drugačna od vaših pričakovanj in obljub.

Na začetku kariere se boste sami morate odločiti, ali si sploh želite delati v takem okolju in ali ste se pripravljeni poleg opravljanja svojega dela boriti še za enakopravnost in prevlado. Seveda pa se ne smete na vsakem koraku obremenjevati z razlikami med spoloma. To je samo eden od delčkov na poti do vaše uspešne kariere. Delovna vnema, vztrajnost, samozavest in znanje so ključ do uspeha.