Nekateri kadroviki ne preberejo prošenj, drugi pa vloge brez nje zavržejo že v osnovi.

So pa tudi takšni, ki jim je prošnja najpomembnejši del vloge za zaposlitev. Ker vnaprej ne veste, kdo bo sprejel in obdeloval vašo vlogo, je najboljše predpostaviti, da je prošnja najpomembnejši del vaše vloge.

Pri pisanju vlog za zaposlitev se poizkusite izogniti naslednjim napakam:

prosnje

1. Niste napisali prošnje.

V uvodu je navedeno, zakaj je pomembno priložiti prošnjo. Še posebno, če je delodajalec to navedel v objavi delavnega mesta. Če je ne priložite lahko smatra, da tudi v službi ne boste upoštevali navodil in da ste nemarni.

2. Prošnja je naslovljena na nedefinirano osebo.

»Spoštovani« je običajen začetek prošnje. A še boljše bi bilo, če bi izvedeli, kdo bo prebral vašo vlogo in jo naslovili nanjo. Če lahko, kontaktirajte podjetje in poizvedite, kdo je ta oseba.

3. Prošnja kot priloga pri elektronski prijavi.

Če se prijavljate preko e-pošte je boljše, da je sporočilo hkrati prošnja. Tako se bo tisti, ki bo prebiral sporočilo lahko hitreje odločil, da odpre tudi ostale priloge, ki jih pošiljate.

4. Dolgočasna prošnja

Če v prošnjo napišete samo, da vas delo zanima, obstaja velika verjetnost, da vas ne uvrstijo v ožji izbor. Prošnja mora biti zanimiva, unikatna, mora pritegniti pozornost.

5. Zamujena priložnost da poveste zanimivo zgodbo.

Nima vsakdo odlične zgodbe ali razloga zaradi katerega se prijavlja za službeno mesto. A če jo imate, je prošnja pravo mesto zanjo. Ste od nekdaj občudovali podjetje kamor pošiljate vlogo in želite aktivno sodelovati pri nadaljnjih uspehih podjetja? Poudarite to. Če imate dobro zgodbo naj bo v prošnji.

6. Egoistična prošnja

V prošnjo ne pišemo, kaj mi želimo od podjetja ampak kaj lahko podjetju doprinesemo, ko nas zaposlijo.

7. Pravopisne in gramatične napake

Verjetno ena največjih napak, ki jih lahko naredite. Preden oddate prošnjo ja nekajkrat preberite in popravite napake. Več glav več ve in več oči več vidi. Zato je koristno da prosite še koga, da prebere vašo prošnjo. Verjetno bo našel napake, ki ste jih spregledali sami.

8. Prošnja ni prilagojena.

Tako kot življenjepis mora biti tudi prošnja prilagojena delovnem mestu, na katerega se prijavljate. Univerzalna prošnja, ki jo pošiljate vsem, ne bo uspešna. Delodajalci prepoznajo in cenijo prošnje, za katere ste si vzeli čas in jih napisali konkretno zanje.

9. Pisanje eseja

Za prošnjo je dovolj ena stran na listu papirja. Ne pišite obširne življenjske zgodbe.

10. V prošnji se ponavljajo informacije iz življenjepisa

Prošnja je dopolnilo življenjepisu in služi temu, da poudarite informacije iz njega. V njej lahko razložite dejstva iz življenjepisa ali pa jih dodatno poudarite. S tem prepričujete delodajalca, da je v vredno proučiti življenjepis in vas povabiti na zaposlitveni razgovor.

11. Pretiravanje

Ne recite »Sem idealna oseba za to službo«, če veste, da to niste. V prošnji bodite iskreni s tudi racionalni. Poudarite tiste svoje kvalitete, za katere veste, da jih delodajalec preferira.

12. Pretirana skromnost

Tako kot samohvala, tudi pretirana skromnost ni dobra. Prošnja ni mesto, v katerem navajate katerih sposobnosti nimate ampak tiste, ki jih imate in jih potrebuje tudi delodajalec. Koncentrirajte se na svoje kvalitete, bodite pozitivni in ne pišite opravičil za tisto, kar niste.