Glede na to, da delodajalci ob razpisanem delovnem mestu dobijo nešteto prijav, mora biti vaša kar se da popolna. O tem, kako pomembno je prijavi dodati spremno pismo in na kaj morate biti pozorni pri pisanju tega, smo že pisali, delodajalca pa pogosto zmotijo tudi druge pomanjkljivosti.

prijava na delovno mesto

Izognite se napakam pri prijavi na delovno mesto.

  1. Slovnične napake.

Kljub temu, da niso vsi slovenisti ali lektorji, določena delovna mesta zahtevajo tudi dobro poznavanje jezika. Kako boste lahko dober administrator ali prodajnik, katerega delo zajema pisanje nešteto e-sporočil in dobro komunikacijo, če pa besedi ne bi bi pišete skupaj ali pa napačno uporabljate predloga s in z? Četudi vaše delo ne zahteva dobrega poznavanja slovnice, obvladovanje maternega jezika predstavlja določeno razgledanost in je cenjeno. V kolikor prošnjo pošiljate preko vašega telefona, bodite pozorni še na eno stvar – na šumnike. Ti v najslabšem primeru celo spremenijo pomen besed, sicer pa, tako kot že omenjeno, odražajo poznavanje slovenske abecede in slovenskega jezika nasploh.

  1. Prošnja po več informacijah.

V kolikor se odločate za prijavo na delovno mesto, slednji vedno dodajte ustrezen, vizualno privlačen in profesionalno spisan življenjepis ter ne postavljajte pogoja, da boste tega poslali šele potem, ko vam bodo izdali tudi več informacij. V kolikor vas delo zanima in boste ustrezali pogojem, vam bodo kasneje prav gotovo razložili tudi podrobnosti. Če vam delo ne bi ustrezalo, ga lahko še vedno zavrnete, mar ne? In brez skrbi – z vašim življenjepisom si ne bodo veliko pomagali, razen v primeru, da sta vam na sledi policija ali tajna služba.

  1. Poseben elektronski vzdevek.

Res je, da imamo pogosto dvojnike, vsaj kar se tiče naših imen in priimkov, in da moramo temu pogosto prilagoditi tudi naš e-naslov, vendar naj bo ime še vedno ustrezno. Imena, kot so pikica997, mucka001 ali jozeveliki12, pogosto mečejo slabo luč na našo kredibilnost. V kolikor je to vaš vzdevek iz najstniških let, ko ste e-pošto potrebovali le za klepet med prijatelji, e-naslov ohranite za vaše osebne zadeve, za poslovne pa izdelajte nov uporabniški račun.

  1. Napačno naslovljeno ime ali delovno mesto.

Pogosto se nam zgodi, da se prijavljamo na podobna delovna mesta, ki jim ustreza enako spremno pismo. Tako se nam včasih pripeti, da vsebino prekopiramo in pozabimo spremeniti ime naslovnika oz. da v Europass življenjepisu pozabimo spremeniti ime delovnega mesta. Omenjeni napaki sta precej pogosti in kažeta na to, da se nismo preveč potrudili s prijavo.