Razgovor za službo je lahko za človeka zelo stresen in naporen. Nanj se je potrebno dobro pripraviti. Bolj učinkoviti boste, če se boste izognili nekaj osnovnim napakam, ki so pogoste na razgovoru za službo.

razgovor za službo

Niste pripravljeni

Prvo vprašanje, na katerega morate biti pripravljeni je: “Kaj veste o našem podjetju?”. Če ne veste odgovora, se lahko od te službe kar poslovite. Osnovne informacije, vključno o zgodovini podjetja, lokaciji, izjavi o poslanstvu in njihovem produktu so na voljo na večini spletnih straneh podjetja. Doma si podatke izpišite, nato pa pred razgovorom še enkrat preberite, da si osvežite spomin. Ne pozabite pregledati njihovih strani na družabnih omrežjih in si tako ustvariti celotno sliko o podjetju.

Neustrezna oblačila

Oblačite se primerno, naj bodo vaša oblačila čista in ne bodo zmečkana. Zloščite si čevlje in uredite pričesko, saj je prvi vtis na razgovorih zelo pomemben. Razmislite za kakšno službo se potegujete. Na razgovor za poslovno podjetje boste zagotovo želeli nositi obleko, ki pa na razgovor za sezonsko oz. poletno službo ni potrebna. Če niste prepričani kaj obleči, obišče organizacijo in si oglejte zaposlene, da vidite kaj nosijo.

Slabe komunikacijske sposobnosti

Pomembno je, da dobro komunicirati z vsemi, ki jih srečate pri iskanju zaposlitve. Tudi če niste po naravi komunikativni, se poskusite na vsako pogovor odzvati pozitivno. Ponudite močan stisk roke, izžarevajte zaupanje, glejte ljudi v oči in ne govorite po tiho. Obrnite se k tistemu, ki vas je nagovoril, tako bodo spraševalci vedeli, da ste odličen kandidat za položaj v podjetju.

Prevelika sproščenost

Na razgovoru se obnašajte profesionalno, ne oglašajte se na telefon oz. ga pred razgovorom izklopite. Hrana, kava in stekleničke vode ne sodijo na razgovor. Ne vzemite nič drugega razen vas, vaš življenjepis in seznam referenc.

Ne govorite preveč

Ne razlagajte na dolgo in široko kdo ste in kakšen je vaš življenjepis, saj ste ga prinesli na listu s sabo. Delodajalcem ni potrebno vedeti vašo celotno življenjsko zgodbo. Naj bodo vaši odgovori kratki in osredotočeni na temo.

Ne govorite premalo

Zelo težko se je pogovarjati z nekom, ki odgovarja z eno ali dvema besedama. Čeprav ni dobro, da govorite preveč, vseeno odgovarjajte v celi povedi in se izogibajte odgovorov samo z da in ne. Bodite odzivni in odgovoriti na vprašanje najbolje kar lahko.

Ne navajajte napačnih informacij

Tudi če ste podjetju že poslali svoj življenjepis, boste morda morali še enkrat izpolniti prošnjo za zaposlitev. Poskrbite, da boste za izpolnitev vloge vedeli točne informacije, vključno z datumi o predhodni zaposlitvi, datumi dokončane srednje šole ali fakultete in točne reference ter kontaktne osebe.

Napačni odgovori

Poskrbite, da boste poslušali vprašanje in vzemite si trenutek, da zberete svoje misli, preden odgovorite. Če boste odgovorili napačno, si ne dovolite, da bi vas to zmedlo. Priznajte zmoto in se poskušajte popraviti. To naredite s čim večjo mero samozavesti.

Ne blatite svojih bivših delodajalcev

Na razgovoru ne kritizirajte nikogar, poslovni svet je manjši, kot se vam zdi in prav lahko se zgodi, da boste blatili nekoga, ki je v dobrih poslovnih ali zasebnih odnosi z z vašim bodočim delodajalcem. Ostanite pozitivno naravnani.

Slab konec

Če se vam zdi, da niste naredili dobrega vtisa