Le redki delodajalci želijo zaposliti kandidata, ki nima s področja dela predhodnih izkušenj. Največ pa je takih, ki zahtevajo precej predznanja. Skoraj vsi zahtevajo delovne izkušnje, kako torej do prve službe, če na začetku nimate delovnih izkušenj.

Poleg dijakov in študentov, ki so ravno končali šolanje, spadajo v enako kategorijo tudi delavci, ki si želijo zamenjati področje dela ali tisti, ki so zaradi takšnih ali drugačnih razlogov izgubili službo in so se primorani prekvalificirati na druga področja, saj se v njihovi branži prosta delavna mesta sunkovito krčijo. Kako naj si torej človek najde delo, če na tem področju nima izkušenj? To je začaran krog, saj ne morete do službe, če nimate izkušenj in ne morete si pridobiti izkušenj, ker vas nihče brez izkušenj ne bo zaposlil. Nekje je potrebno začeti in najbolje je, da neizkušenost nadomestite z drugimi dejavniki, tako da boste že pri iskanju prve (ali nove) službe, takoj ponudili seznam delovnih izkušenj.

Delo med šolanjem

Med samim šolanjem se vam ponuja veliko študentskega dela. Če ste dijak, lahko delo opravljate med letnimi počitnicami, če ste študent pa med šolanjem samim. Ne vzemite kateregakoli dela, samo da boste zaslužili nekaj denarja. Držite se raje svojega področja študija. Tako si boste nabrali izkušnje in spoznali potencialna podjetje. Lahko pa vas po končanem šolanju tudi zaposlijo.

Prostovoljno delo

Poskusite si najti prostovoljno delo, ki je blizu področja dela, kamor ciljate. Spoznali bost ljudi iz stroke, ki vas lahko kasneje zaposlijo. Nabrali si boste ogromno izkušenj. Seveda je slabost prostovoljnega dela, da ni plačano in večkrat toliko težje, kot redna služba. Zato boste dobili dober vpogled v to, kaj in kakšno delo vas čaka v službi. Ko boste enkrat že utečeni v prostovoljno delo, lahko sami vprašate po večji odgovornost in prevzamete pobudo nad večjimi projekti.

izkusnje

Brezplačno pripravništvo

Še eno od neplačanih dejavnosti je brezplačno pripravništvo. Res je, da trenutno ne boste na plačilni listi, a gledano dolgoročno, boste delali z bodočimi sodelavci, spoznali boste strukturo podjetja in njegovo delovanje. Če se boste izkazali, bodo pri naslednjem zaposlovanje zagotovo pomislili najprej na vas.

Zgodaj začnite graditi kariero

Sodelujte na natečajih, ki so povezane z vašo stroko in hodite na prireditve oz. še bolje pomagajte pri organizaciji in izvedbi.. Ne obnašajte se, kot da se vas to ne tiče, ker še ne iščete službe. Pojavljajte se ne dogodkih, seminarjih in na njih tudi sodelujte. Tako boste opozorili nase in že zgodaj pokazali svoje zanimanje in sposobnosti.

Vse šteje

Dobro razmislite, kaj vse ste v življenju že počeli. Morda ste pazili otroke. Morda ste sodelovali pri organizaciji kakšnega dogodka, ste član kakšnega društva, morda ste sodelovali pri izvedbi kakšnega športnega dogodka… Ste kdaj delali pri starših ali kakšnih sorodnikih oz. prijateljih? Vse to, kar ste opravljali, je bilo pravzaprav delo in nevede ste si nabrali izkušnje, ki jih la