Spoznajte sebe, da bi lažje razumeli svet. Če iščete službo, izbirate smer študija ali vas čaka prekvalifikacija, testirajte svoje sposobnosti. Pri tem vam bo v pomoč Myers-Briggsov test, ki vam bo razkril, kateri poklic je pravi za vas.

V nadaljevanju se nahajajo štiri vprašanja. Pri vsakem se odločite za tisti odgovor, ki vas najbolj natančno opiše in si pri tem zabeležite črko, ki se nahaja pred opisom. Rešitev je kombinacija štirih črk, ki predstavlja vaš tip osebnosti s ponujenimi poklici, ki določenemu tipu najbolj odgovarjajo.

Delo, ki vam najbolj odgovarja

Kateri tip osebnosti ste?

1. Kam usmerjate svojo pozornost?

(E) Ekstrovertiranost: Ekstrovertirani ljudje so polni energije, več govorijo, manj poslušajo, razmišljajo naglas, obožujejo družbo, radi delajo več stvari hkrati.

(I) Introvertiranost: Introvertirani ljudje niso tako energični kot ekstrovertirani, več poslušajo kot govorijo, radi so sami, radi delujejo iz ozadja, imajo več koncentracije.


2. Na kakšen način sprejmete informacije in kako do njih pridete?

(S) Čutenje: V tem primeru so posamezniki bolj pozorni na malenkosti, verjamejo le v tisto, kar so doživeli ali videli, živijo za trenutek, všeč jim je, če se jim stvari dobro pojasnijo.

(N) Intuicija: Intuitivnim ljudem so všeč kreativne ideje in učenje novih veščin, zaupajo svojemu instinktu oz. šestemu čutu, so inovativni, opažajo nove podrobnosti in malenkosti.

3. Kako sprejemate odločitve?

(T) Razmišljanje: Misleci odločitve pogosto sprejemajo objektivno, so umirjeni, prepričajo jih racionalni argumenti, so iskreni in neposredni.

(F) Občutenje: Ti posamezniki se odločajo na podlagi osebnega vrednotenja in čustev, so topli, dajejo komplimente, izogibajo se konfliktom.

4. Kako živite svoje življenje?

(J) Presojanje: Ljudje, ki sodijo v to kategorijo, najbolje delujejo takrat, ko imajo vse urejeno, so odgovorni, pomemben jim je čas, služba je običajno na prvem mestu. Bliže jim je planirano in organizirano življenje.

(P) Sprejemanje: Tem posameznikom je ljubše, če imajo več možnosti, so igrivi in nonšalantni, čas jim ni zelo pomemben, služba jim je na drugem mestu. Bliže jim je spontano in bolj fleksibilno življenje.

ISTJ – Inšpektor

Osredotočeni ste na znanje. Radi poslušate in se učite, predvsem zato, ker želite svoje znanje razširiti in si želite do potankosti vedeti, kaj morate storiti, ko se od vas pričakuje izpolnitev določene naloge. Zelo cenite osebne izkušnje, to pa vam tudi pomaga pri odločanju. Spoštujete tradicijo in umirjeno življenje, tudi družina vam veliko pomeni.

Najustreznejša delovna mesta: uprava, policija, sodstvo, vodstvene funkcije

ISFJ – Zaščitnik

Zanima vas vse, kar je v povezavi z družino, prijatelji in sodelavci. Vi ste tihi opazovalec in zelo dober poslušalec. Pozorni ste na čustva drugih ljudi, saj so vam pomembni dobri odnosi. Prav tako ste pozorni na malenkosti in si zapo