Spoznajte sebe, da bi lažje razumeli svet. Če iščete službo, izbirate smer študija ali vas čaka prekvalifikacija, testirajte svoje sposobnosti. Pri tem vam bo v pomoč Myers-Briggsov test, ki vam bo razkril, kateri poklic je pravi za vas.

V nadaljevanju se nahajajo štiri vprašanja. Pri vsakem se odločite za tisti odgovor, ki vas najbolj natančno opiše in si pri tem zabeležite črko, ki se nahaja pred opisom. Rešitev je kombinacija štirih črk, ki predstavlja vaš tip osebnosti s ponujenimi poklici, ki določenemu tipu najbolj odgovarjajo.

Delo, ki vam najbolj odgovarja

Kateri tip osebnosti ste?

1. Kam usmerjate svojo pozornost?

(E) Ekstrovertiranost: Ekstrovertirani ljudje so polni energije, več govorijo, manj poslušajo, razmišljajo naglas, obožujejo družbo, radi delajo več stvari hkrati.

(I) Introvertiranost: Introvertirani ljudje niso tako energični kot ekstrovertirani, več poslušajo kot govorijo, radi so sami, radi delujejo iz ozadja, imajo več koncentracije.


2. Na kakšen način sprejmete informacije in kako do njih pridete?

(S) Čutenje: V tem primeru so posamezniki bolj pozorni na malenkosti, verjamejo le v tisto, kar so doživeli ali videli, živijo za trenutek, všeč jim je, če se jim stvari dobro pojasnijo.

(N) Intuicija: Intuitivnim ljudem so všeč kreativne ideje in učenje novih veščin, zaupajo svojemu instinktu oz. šestemu čutu, so inovativni, opažajo nove podrobnosti in malenkosti.

3. Kako sprejemate odločitve?

(T) Razmišljanje: Misleci odločitve pogosto sprejemajo objektivno, so umirjeni, prepričajo jih racionalni argumenti, so iskreni in neposredni.

(F) Občutenje: Ti posamezniki se odločajo na podlagi osebnega vrednotenja in čustev, so topli, dajejo komplimente, izogibajo se konfliktom.

4. Kako živite svoje življenje?

(J) Presojanje: Ljudje, ki sodijo v to kategorijo, najbolje delujejo takrat, ko imajo vse urejeno, so odgovorni, pomemben jim je čas, služba je običajno na prvem mestu. Bliže jim je planirano in organizirano življenje.

(P) Sprejemanje: Tem posameznikom je ljubše, če imajo več možnosti, so igrivi in nonšalantni, čas jim ni zelo pomemben, služba jim je na drugem mestu. Bliže jim je spontano in bolj fleksibilno življenje.

ISTJ – Inšpektor

Osredotočeni ste na znanje. Radi poslušate in se učite, predvsem zato, ker želite svoje znanje razširiti in si želite do potankosti vedeti, kaj morate storiti, ko se od vas pričakuje izpolnitev določene naloge. Zelo cenite osebne izkušnje, to pa vam tudi pomaga pri odločanju. Spoštujete tradicijo in umirjeno življenje, tudi družina vam veliko pomeni.

Najustreznejša delovna mesta: uprava, policija, sodstvo, vodstvene funkcije

ISFJ – Zaščitnik

Zanima vas vse, kar je v povezavi z družino, prijatelji in sodelavci. Vi ste tihi opazovalec in zelo dober poslušalec. Pozorni ste na čustva drugih ljudi, saj so vam pomembni dobri odnosi. Prav tako ste pozorni na malenkosti in si zapomnite vse pomembne informacije.

Najustreznejša delovna mesta: socialno delo, administracija, notranje oblikovanje

INFJ – Svetovalec

Zelo si želite obvladati posebna znanja in spretnosti. Vidite veliko priložnosti v ukvarjanju z ljudmi in v njih vidite talent, katerega sami pri sebi sploh ne opazijo. Ste idealist in rojeni vodja, včasih pa skrivate to, kar pravzaprav ste. Ste zelo ustvarjalni in imate jasno vizijo o tistem, kar si želite, pri delu pa vedno prisegate na logiko in racionalnost.

Najustreznejša delovna mesta: učitelj, psiholog, psihiater, umetnik, svetovalec

INTJ – Načrtovalec

Imate zelo jasno vizijo prihodnosti, vendar vam jo je težko izraziti. Ljudje pogosto ne razumejo vaših ambicij, zato bo pot do cilja precej osamljena, saj boste morali sami ustvarjati načrte, ki jih le malokdo razume. Imate sposobnost razumevanja kompleksnih in težkih pojmov, blizu so vam tudi zahtevne teoretične naloge. Pri delu vas moti vsakodnevna rutina.

Najustreznejša delovna mesta: znanstvenik, inženir, pravnik, profesor, zdravnik

ISTP – Obrtnik

Vaš um je praktičen in logičen, zato zlahka opravite z delikatnimi težavami. Zanima vas, kako stvari delujejo in verjetno pogosto razstavljate aparate, da bi to izvedeli. Ste mojster pri popravljanju vseh tistih stvari, ki ne delajo tako, kot bi morale. Radi imate raziskovalno delo, učite se iz izkušenj in uživate v novih nalogah.

Najustreznejša delovna mesta: mehanik, pilot, voznik, podjetništvo, detektivsko delo

ISFP – Skladatelj

Skozi življenje, čeprav se to včasih nahaja spredi kaosa, vas vodijo močne vrednote. Skrbite za druge. Veste, kakšen način življenja si želite živeti in pri tem vztrajate. Všeč vam je počasnejši tempo, ne pa tudi rutina pri vsakodnevnih opravilih, ki jih, če je potrebno, tudi opravite. Vedno ste izvirni in nekonvencionalni, pomembna vam je svoboda.

Najustreznejša delovna mesta: umetnik, oblikovalec, veterinar, pediater, učitelj, gozdar

INFP – Zdravilec

Zasebno ste radi obkroženi z ljudmi, vendar vam tega na prvi pogled ni možno pripisati, saj čustev ne kažete neposredno. Upate na izvedbo zastavljenih načrtov in ste usmerjeni v prihodnost. Želite, da bi vas ljudje cenili zaradi vas samih in ne zaradi vašega prispevka k delu. Ukvarjanje s podrobnostmi in rutinsko delo vam nista všeč, sicer pa raje delate sami kot v timu.

Najustreznejša delovna mesta: duhovnik, pisatelj, učitelj, umetnik, svetovalec

INTP – Arhitekt

Všeč vam je ukvarjanje s teorijami in z razlagami. Ko drugi podajo zaključke in teorije, jih vi začnete preizkušati. Uživate v reševanju intelektualnih ugank in iščete pravo resnico za vsako situacijo. Ste zelo samostojni in tudi radi delate samostojno. Živite v nekem svojem svetu, za katerega se včasih zdi, da nima nikakršne zveze z realnostjo. Temu tipu osebnosti običajno pripadajo izjemno inteligentni ljudje.

Najustreznejša delovna mesta: fizik, kemik, inženir, sodnik, univerzitetni profesor

ESTP – Ustanovitelj

Svoje naloge želite hitro dokončati in radi sodelujete pri reševanju praktičnih problemov. Najučinkovitejši ste, ko nastopijo težave, saj najbolje delujete pod pritiskom. Radi zmagujete oziroma dosegate zastavljene cilje, predvsem takrat, ko pri tem uporabite vse svoje znanje. Abstraktni problemi vam niso po godu, privlačijo pa vas avanture in tveganja. Včasih sami sebe preveč hvalite.

Najustreznejša delovna mesta: tržnik, policist, podjetnik, prodajalec

ESFP – Igralec

Življenje živite s polno paro in ste tisti, ki druge preganja od besed k dejanjem. Spodbujajo vas nove izkušnje, izzivi in tveganja. Pri vas torej rutina odpade, prav tako strukturirano delo. Zelo ste povezani z živalmi in otroki in imate dobro razvite socialne veščine. Veste, kako se zabavati in animirati druge. Ste zelo samostojni, znajdete se v vsaki situaciji in ste tudi zelo dostopni.

Najustreznejša delovna mesta: oblikovalec, socialni delavec, umetnik, fotograf, svetovalec

ENFP – Motivator

Običajno ste tisti, ki začnete razpravo, dejavnosti ali izzive, ki spodbudijo ostale k razmišljanju o sebi. Navdušeni ste nad vsakim novim projektom, ki ga dobite, še posebej nad tistimi, ki dobro vplivajo na druge ljudi. Ste izrazito sočutni in imate dobro razvite socialne veščine. Pri delu ste zelo logični, racionalni, ni vam všeč, če vas kdo nenehno nadzira.

Najustreznejša delovna mesta: igralec, svetovalec, psiholog, pisatelj, televizijski voditelj

Testiranje za poklic

Če sodite med ‘izumitelje’, razmislite o znanstvenem poklicu.

ENTP – Izumitelj

Ste oseba, ki vedno išče nove izzive, še posebej pa uživate v tistih izzivih, katerih se doslej ni lotil še nihče in za katere večina meni, da jih je nemogoče rešiti. Ste zelo ustvarjalni, prilagodljivi in vsestranski. Ne marate urnikov, rutine in vnaprej določenih nalog. Ste živahni in energični in s tem motivirate druge. Ste vešči v komunikaciji.

Najustreznejša delovna mesta: odvetnik, podjetnik, znanstvenik, igralec, fotograf

ESTJ – Nadzornik

Najbolje se počutite, ko je vse dobro organizirano in vaše mnenje je, da sta dobra strukturiranost in organizacija potrebni pri vsem. Če se znajdete v krizni situaciji, boste vedno podali logično in racionalno rešitev. Vaše manire so zelo profesionalne in formalne. Varnost in tradicija sta vam zelo pomembni, imate pa tudi jasno zastavljene vrednote, po katerih živite.

Najustreznejša delovna mesta: vojak, policist, sodnik, učitelj, prodajalec, finančni strokovnjak

ESFJ – Dobavitelj

Pomembna vam je harmonija v vseh razmerjih, spodbujate timsko delo in partnerstvo. Zelo so vam tudi pomembne potrebe drugih, včasih celo bolj kot lastne. Druge spodbujate in motivirate, pomembno vam je dobro ekipno vzdušje in dobro medsebojno razumevanje. Ste organizirani, zvesti in vredni zaupanja. Izpolnjuje vas pomaganje ljudem, prav tako ste radi v družbi.

Najustreznejša delovna mesta: učitelj, skrbnik, varuh predšolskih otrok, socialni delavec

ENFJ – Učitelj

Radi spremljate kako se vaši družinski člani, prijatelji in sodelavci razvijajo v boljše osebe. Motivirate druge, vendar nikoli ne prečkate meje in se s tem izognete konfliktom, saj so vam pomembni dobri odnosi. Uživate v novih izkušnjah in izzivih ter znate biti zelo iznajdljivi in ustvarjalni. Delo boste opravljali dobro, če boste delovali v okolju, ki vas podpira.

Najustreznejša delovna mesta: duhovnik, politik, diplomat, pisatelj, delo s človeškimi viri

ENTJ – Feldmaršal

Z enim očesom vedno zrete v prihodnost, delate na doseganju svojih ciljev ter stremite k nenehnemu napredku. Sposobni ste biti vodja skupine ali celo direktor podjetja. Ne marate podrejenosti, pri vodenju pa pokažete svoje najboljše veščine. Pomembno vam je znanje in ste zelo samozavestni, hkrati pa tudi nestrpni.

Najustreznejša delovna mesta: odvetnik, sodnik, univerzitetni profesor, informatik