V zadnjem času lahko na družbenih omrežjih, kjer posamezniki objavljajo različna dela, zasledite številne zaposlitvene oglase za delo od doma. Tovrstne ponudbe so v večini povezane s principom mrežnega marketinga, za katerega se pogosteje uporablja kratica MLM.

mrezni marketingZa kaj gre pri mrežnem marketingu?

MLM je način poslovanja na več nivojih, kjer je bistvo pridobivanje strank in/ali sodelavcev. Običajno gre za prodajo izdelkov ali storitev, ki so zaradi manj posrednikov (npr. uvozniki, generalni zastopniki) in ostalih stroškov (stroški oglaševanja ipd.) cenejši kot v trgovini. Največkrat lahko v povezavi z mrežnim marketingom zasledite podjetji, kot sta Oriflame in Avalon, znana po svoji kozmetiki, podjetje Essens, ki je znano predvsem po parfumih, Herbalife po prehrambnih izdelkih, Amway pa poleg tega še po čistilih ipd. Distributer, to je oseba, ki izdelke priporoča prijateljem in znancem oz. jih prodaja, provizijo dobi od preostanka, ki bi bil sicer namenjen posrednikom. Nekje od vas zahtevajo začetni vložek, drugje le vaš čas in energijo. Marsikatera podjetja v svoje zaposlene vlagajo veliko truda, in sicer preko različnih srečanj, usposabljanj, promocijskih gradiv, ki posameznikom pomagajo pri prodaji produktov in jih motivirajo.

Dodatni mesečni zaslužek ali (vsaj) minimalna plača?

Med oglasi se pogosto pojavijo tudi tisti, ki obljubljajo hiter zaslužek v nadvse kratkem času in le z malo truda. Res je, da se včasih zgodi tudi čudež, vse prepogosto pa obvelja pregovor, da se brez muje še čevelj ne obuje. Tako lahko denimo s prodajo kozmetike v Sloveniji običajno mesečno zaslužite okrog 100-200 evrov, s prodajo prehrambnih dodatkov do 300 evrov ipd. Sodelovanje s tujino ponuja večje zaslužke – prav tako pa zahteva tudi obvladovanje tujih jezikov, poznavanje tujih trgov ipd.

Na kaj morate biti pri mrežnem marketingu pozorni?

Najprej preverite, kakšni so vložki in kaj od vas podjetje zahteva – koliko časa, denarja ipd. Včasih je vpisni znesek majhen, od vas pa zahtevajo, da se udeležujete plačljivih izobraževalnih delavnic, seminarjev ipd., kar lahko za osebo, ki nima veliko dohodkov, predstavlja (pre)velik zalogaj ter s tem več škode kot koristi.
Pozorni bodite tudi na to, ali podjetja od vas zahtevajo le prodajo izdelkov ali tudi pridobivanje novih oseb za posel. Prav tako preverite, na kakšen način služijo tisti, ki so nad vami. Kljub temu, da mrežni marketing ni enak piramidnemu sistemu, kjer gre za rekrutiranje članov in služenje denarja na tak način, so včasih razlike, sploh v primeru, da naletite na nepošten odnos, majhne oz. jih ni. To preprosto rečeno pomeni, da lahko izgubite veliko časa in energije, neredko tudi denarja, da lahko nekdo dobro služi na vaš račun.

Kdo je primeren za tovrstno delo?

Kar se pri MLM izrecno poudarja je, da za prodajo izdelkov ni potrebno nikakršno predhodno znanje oz. izobrazba. To morda že drži, res pa je tudi, da vsak človek ni primeren za prodajo. Ste izdelek preizkusili in ste nad njim tudi sami navdušeni? Imate dovolj prijateljev in znancev, ki bi bili pripravljeni kupiti določen izdelek? Znate izdelek dobro promovirati? Veste, kje je meja med preprosto ponudbo in novačenjem ljudi? Če ste entuziastičen, samozavesten, vztrajen in družaben tip človeka, ki mu oglaševanje ne povzroča problemov, se morda najdete prav v tem poslu.