integrirana osebnost

Ko smo dezintegrirani (ali počnemo stvari, ki niso v skladu s tem, kar smo), se lahko počutimo tesnobne, neutemeljene in jezne. Vemo, da nismo usklajeni s tem, kar je res za nas, in se lahko počutimo nemočni, da bi to spremenili.

Če vam je to znan občutek, se lahko zlahka zavijete v zgodbo »No, spet sem to storil«, v kateri ostanete brez moči. To še posebej velja za tiste, ki se počutimo bolj prisiljeni zaradi zunanjih obveznosti kot pa ciljev, ki smo si jih zastavili.

Večja je verjetnost, da bomo žrtvovali svoje osebne cilje, kot da bi si vzeli čas za to, kar čutimo, da drugi pričakujejo od nas, kar pravzaprav nikomur ne pomaga, ker smo na koncu zagrenjeni, užaljeni in ne moremo pomagati.

Vsi se lahko počutimo bolj integrirane. Tudi če smo v službi, ki jo sovražimo, v mestu daleč od doma ali v razmerju, za katerega vemo, da ni v redu, obstajajo majhne stvari, ki jih lahko naredimo vsak dan, da se počutimo bolj pristne in celovite.

Ti majhni koraki se seštevajo, zato jih ne zanemarjajte. Če lahko zgradite vsakodnevno zavedanje o svoji lastni integraciji, boste sčasoma imeli orodja, ki jih potrebujete, da boste zapustili to službo, se preselili domov, prekinili nezdravo razmerje ali naredili vse, kar morate storiti, da se počutite bolj usklajen z najboljšo, najvišjo različico sebe.

Te majhne trike lahko uporabljate vsak dan, da se boste počutili le malo bolj integrirane – tudi sredi navidez razpadlega življenja.

1. Mantra za sočutje do sebe.

Prvi korak do integracije je integracija do samega sebe. Namreč velikokrat storimo nekaj, kar ni v naši naravi, podvržemo se strahovom in delujemo na podlagi dotičnih afektov. A vse to je del poti integracije, saj se ne rabite kaznovati vsakokrat, ko naredite nekaj, kar ni v skladu z vašo naravo.
Če želite postati bolj integrirani, morate verjeti, da ste vredni biti integrirani.

Torej, ko naslednjič rečete “da” tej stvari, za katero veste, da ni v vašem najboljšem interesu, pritisnite pavzo v zgodbi, ki vam jo pripoveduje vaš um, kako ste le ugajalec ljudem, zaviralec, nimate druge izbire itd. Namesto tega poskusite z malo 3-delno mantro:

To je res težko.

Veliko ljudi se ukvarja s to isto težavo.

V tem trenutku se odločim biti prijazen do sebe.

2. Ustvarite nekaj. Karkoli.

Zapomnite si, da ste več kot deli vas, ki se počutijo izgubljeni in nepovezani. In to si govorite vsak dan.

Verjamem, da je vsak posameznik  sam po sebi ustvarjalen in da vsi spoštujemo to, kdo smo, ko nekaj ustvarimo, ne glede na to, kako je majhno ali na videz nepomembno.

 Ne glede na to, ali gre za pisanje na avtobusu zjutraj, zlaganje kupa kamnov med odmorom za kosilo ali 5-minutni ples v dnevni sobi, uporabite svoje telo, da vsaj enkrat vsakodnevno nekaj ustvarite.

3. Poiščite nekaj, zaradi česar se počutite prizemljeno.

Ko nismo usklajeni s tem, kdo smo, se nam um lahko malce zmeša in se počutimo popolnoma nori in panični. Če se želite počutiti bolj integrirano, se držite ali se dotaknite nečesa, zaradi česar se počutite prizemljeno.

 Za to so še posebej dobre stvari, ki prihajajo iz zemlje, kot so kamen, vejica ali list. Če nimate na voljo ničesar zemeljskega, le poiščite nekaj, zaradi česar se boste počutili bolj pristno.

Nosite srajco, ki vam je všeč, ali kos nakita, zaradi katerega se počutite močne. Bistvo je, da se dotaknete nečesa oprijemljivega in ga uporabite, da se spomnite, da ste prizemljeni in ukrepate, da se počutite bolj integrirane.

4. Vrnite se v čas, ko ste se počutili popolnoma integrirane.

Poskusite se spomniti časa, ko ste se počutili integrirano – pristno, celostno in najboljšo verzijo sebe. Vzemite si čas, da uživate v tem spominu in pustite, da se razširi v vaših mislih.

Kje si bil? Kaj si počel? S kom si bil? Kaj ste videli, vonjali, slišali, dotaknili ali rekli? Kakšen je občutek »integriranega« v vašem telesu? Če se osredotočite na čas, ko ste se počutili bolj usklajeni, preplavite svoj