15 lastnosti uspesnih vodij

Čeprav ni zanesljive formule za uspeh na vseh področjih,vendar imajo najbolj izjemni voditelji v poslovanju in podjetništvu več posebnih lastnosti ki doprinesejo k uspehu le teh. Na srečo to niso intrinzične lastnosti, temveč premišljeni pristopi, ki jih lahko ponotranji vsak  uspešen in odločen ter dober vodja.

Z implementacijo teh lastnosti boste korenito prispevali k uspešnosti vašega podjetja in bili zgled za vaše zaposlene pri doseganju želenih rezultatov poslovanja in predvsem dobrega medsebojnega sodelovanja. Pa začnimo.

1. Prilagodljivost

Uspešni ljudje so prilagodljivi in osredotočeni na rešitve. Soočajo se z nepričakovanimi situacijami in s prepričanjem, da bodo našli način, da bodo stvari delovale. Ko se soočijo v smeri rešitve, namesto da bi se osredotočili na problem, jim um ponudi ideje in vire, ki jim omogočajo, da sprejmejo prava dejanja in dosežejo rezultate. Torej je ključnega pomena ostati radoveden, prilagodljiv in odprt za možnosti.

2. Čustvena inteligenca

Lahko je reči »čustvena inteligenca«, vendar se za tem skriva veliko več. Uspešni ljudje najprej razumejo, kdo so, kot osnovo za razumevanje drugih. To zavedanje sebe in drugih zagotavlja pristen odnos, ki temelji na zaupanju. Na podlagi zaupanja imajo tisti v takem odnosu dovoljenje, da se zdravo izzivajo, kar ima za posledico boljše soglasje pri odločanju. Več soglasja pomeni manj tesnobe!

3. Vztrajnost

Skupna lastnost, ki jo je opaziti pri uspešnih ljudeh, je vztrajnost. Imajo nenavadno sposobnost, da se prebijejo, napredujejo in ostanejo osredotočeni na tisto, kar jim je pomembno. Ne dovolijo, da bi drama, kaos in hrup motili njihovo osredotočenost na doseganje ciljev. Tudi v trenutku, ko se ustavijo, razločijo in premislijo, se zberejo, se prilagodijo in se borijo naprej.

4. Disciplina

Disciplina je bistvena lastnost uspešnih ljudi; gre preprosto za to, da naredimo, kar je treba storiti, ne da bi poskušali opravičevati drugače. Najučinkovitejši način za razvoj tega je vadba discipline na manjših ravneh, da postane naravni del procesa, da se ponotranji, nato pa upoštevanje ali odstranjevanje motenj, ki povzročajo pomanjkanje discipline.

5. Skromno samozavedanje

Najuspešnejši ljudje prakticirajo skromno samozavedanje. Prepoznavajo in so hvaležni za svoje moči, talente, sposobnosti in znanje. Poznajo tudi svoja področja, na katerih je treba izboljšati in iščejo podporo drugih, ki so na teh področjih močnejši. Vzorčenje, kako lahko samozavedanje poveča potencial v sebi in drugih, je ključno pri doseganju uspeha.

6. Radovednost

Radovednost je temeljna lastnost vsakega uspešnega posameznika. Radovednost žene uspešne ljudi, da vedno postavljajo vprašanja. Vedno bodo vprašali, preden bodo ukrepali. Neuspešni ljudje ne sprašujejo, se enostavno odzovejo. Tako so delavci in ne misleci. Začnite spraševati zakaj in raziskovati, kaj so stvari. Ne sprejemajte stvari samo zato, ker.

7. Pristnost

Vsi uspešni ljudje so zvesti svojemu poklicu. Pravega uspeha si ne moreš ponarediti; izhaja iz tega, da je človek 100 % pristnen temu, kdo je na tem svetu. Obstaja veliko lažnih srečnih ljudi in podjetij, ki se na površini zdijo uspešna. Ne bodite eden izmed njih! Opravite notranje delo. Ustvarite svojo pot. Vodite z zgledom. Živite svoj klic. Takrat boste zares našli uspeh.

8. Sposobnosti prevzemanja tveganja

Uspešni ljudje imajo prirojeno sposobnost prepoznavanja in izkoriščanja priložnosti, tudi če jih to prestraši. Zato nekateri uspešni ljudje svoje dosežke zavračajo kot srečo in pogosto rečejo: “Bil sem na pravem mestu ob pravem času.” Seveda to ni bila sreča. To je bila sposobnost prepoznati priložnost in tvegati pri njenem