Pojavila se vam je nova zaposlitvena priložnost, vi pa ste se znašli pred dilemo – ostati ali zapustiti trenutno delovno mesto. Odločitev nikakor ni enostavna in bo imela posledice, ne glede na to, kako se odločite, zato smo za vas pripravili 6 vprašanj, na katera je dobro odgovoriti, preden sklenete dokončno odločitev.

menjava službe

Je nova zaposlitvena priložnost zares dobra ali samo bežite pred slabo?

Veliko število zaposlenih, ki s svojim trenutnim delovnim mestom ni zadovoljna, razmišlja o menjavi službe takoj, ko se pojavi nova priložnost. Precejšnji delež teh posameznikov ponujeno delovno mesto celo sprejme brez tehtnega razmisleka.

Velika napaka! Za preudarno odločitev, ki je kasneje ne boste obžalovali, se o novi zaposlitveni priložnosti dobro pozanimajte – razmislite o tem, kaj vam je všeč in kaj vam ni pri novi zaposlitveni priložnosti, ter ne bodite osredotočeni samo na slabe strani vaše trenutne službe.

Vzemite si čas za podroben razmislek, ugotovite kaj vas privlači pri novi priložnosti. Če je vas prvotni namen za zamenjavo pobeg od trenutne zaposlitve, vam predlagamo, da še vedno iščete naprej. Namen novega delovnega mesta je najdti delo, ki vas zares osrečuje in boste nad njim navdušeni.

Veste, v kaj se podajate?

Prejetje nove zaposlitvene priložnosti je zagotovo laskavo in bodoči delodajalec bo zelo verjetno poudarjal le pozitivne lastnosti podjetja in novega delovnega mesta. Zato premislite in preverite, ali se res vse – od delovnih pogojev, napredovanj, nagrajevanj in zaslužka – ujema z realnostjo?

Medtem ko ste prepričani, da je trava na drugi strani res bolj zelena, opravite domačo nalogo. Pred dokončno odločitvijo se potrudite in poskušajte najti čim več informacij o podjetju – o njegovi kulturi, finančni stabilnosti, načinu vodenja ipd. – saj vam lahko temeljita raziskava preko spleta ter informacije s strani prijateljev in znancev pomaga razumeti, kakšno je delo in kakšen je v resnici vaš morda bodoči šef. Tudi če sem vam med pregledom ponudbe pojavljajo vprašanja, brez zadržkov prosite za dodatne informacije.

Boste plačani toliko, kot ste vredni?

Ne naredite napake in ne primerjate samo ponudbe s trenutno plačo. Vaša trenutna plača niti ni najboljše merilo, za svoje storitve ste morda že trenutno premalo plačani in se tega ne zavedate, kar pomeni, da bi bili tudi na novem delovnem mestu še vedno podcenjeni.

Na višino plačila vplivajo vaša znanja in izkušnje, izobrazba in tudi geografska regija, v kateri opravlajte delo.

Kaj torej zajema celotna nova ponudba?

Da, plača je zelo pomembna. Ampak ne padite v past, da se pri odločitvi odločate izključno na podlagi enega faktorja. Preverite celoten paket ugodnosti, kot so večji bonusi za uspešno opravljeno delo, dodatki, več dni dopusta, boljši delovnik, možnost dela od doma … Skratka poglejte vse ugodnosti, ki vam jih prinaša nova zaposlitev.

Katero delovno mesto omogoča boljše pogoje za napredovanje in rast?

Ob koncu dneva ste za napredek lastne kariere odgovorni sami in nihče drug. Zelo pomembno, da delodajalec ustvari okolje, ki vam omogoča nadaljnji profesionalni razvoj, kot so udeležbe na različnih izobraževanjih, tako formalnih, kot tudi neformalnih, mentorstvo, konference …

Idealno bi bilo, da bi delali v podjetju, ki se razvija in raste ter vam pomaga pri rasti in razvoju vaših sposobnosti. Bodite strateški in razmišljajte dolgoročno ter pri tem primerjajte trenutno podjetje in potencialnega delodajalca. Kateri zagotavlja bolj jasno opredeljeno karierno pot? Plačilo in bonitete so pomembne, vendar med prioritete postavite tudi profesionalni razvoj in napredovanje.

Dopuščate strahu, da se odloča namesto vas?

Tako kot je nespametno, da zaradi napačnih razlogov impulzivno zapustite trenuto službo, vas po drugi starni lahjo strah ovira pri sprejemu nove priložnosti. Oklepanje udobja sedanjega delovnega mesta je kot igranje igre brez želje po zmagi, s taktiko, da ne izgubite.

Torej menjava