Matija Goljar, prodoren podjetnik, podjetniški mentor, ustanovitelj Ustvarjalnika in TV voditelj oddaje Štartaj, Slovenija, ki smo jo lahko spremljali na POP TV. Z njim smo se pogovarjali o Slovencih in podjetništvu – ali si Slovenci dovolj upamo, ali je nova generacija podjetnikov inovativna, prodorna in zakaj nekoč resna služba danes to morda ni več. Beseda je tekla tudi o njegovih najodmevnejših projektih, nekaj nasvetov pa je podelil tistim, ki se želite preizkusiti v podjetniških vodah.

Slovenci veljamo za precej zaprt in previden narod, kar zagotovo ni lastnost, ki bi spodbujala in razvijala podjetništvo. Ali se strinjate s tem stereotipom?

Da. Na nek način bi lahko dejali, da Slovenci veljamo za zaprt in previden narod, čeprav je treba priznati, da imamo zelo, zelo prodorne ljudi, predvsem športnike. Težava, ki jo imamo je v tem, da si ne upamo narediti tistega prvega koraka, da ne zaupamo dovolj vase in da prehitro zapademo v tisto mentaliteto kislega grozdja – saj mi nikoli ne bo uspelo, tisti, ki jim je uspelo, so pa prodali svojo dušo. Mislim, da imamo predvsem te neke stereotipe v glavah, ki nas zavirajo, vendar to absolutno ne pomeni, da Slovenci nismo sposobni. Mislim, da smo tu povsem enakovredni vsem ostalim, samo ta miselnost nas včasih malo drži nazaj.

matija

Matija Goljar, prodoren podjetnik, podjetniški mentor, ustanovitelj Ustvarjalnika in TV voditelj

Pred leti ste ustanovili Ustvarjalnik, katerega namen je bil približati podjetništvo mladim preko krožkov. Koliko mladih ekip in posameznikov je že ustvarjalo in razvijalo svojo idejo v Ustvarjalniku? 

Da, Ustvarjalnik zdaj teče že šesto šolsko leto, tako izvajamo podjetniške šolske krožke. Zelo vesel in ponosen sem, da smo se uspeli tako razširit. Letos pokrivamo nekaj več kot 800 mladih, ki so vključeni v naš program na slabi tretjini srednjih šol po državi. Letos je tudi prvič, ko v Sloveniji – poleg na srednjih šolah – naše programe izvajamo tudi na osnovnih šolah. V tem semestru bomo prvič celo na fakulteti. Vzporedno s tem ves čas izvajamo pilotske projekte tudi v tujini – program že drugo leto izvajamo na Madžarskem in na Poljskem. Že nekaj let se pogovarjamo s šolskim okrožjem Houston-Texas, kjer je pač proces nekoliko daljši. Naša vizija je, da razširimo naše delovanje tudi drugam, kjer si mladi zaslužijo in želijo tovrstnega peskovnika tudi v tujini.

Smo Slovenci podjetni, sploh mlajša generacija?

Da, jaz mislim, da smo. Imamo ogromno idej. Kot sem omenil že prej, je glavni problem, ki nas ovira, da si v glavi dajemo neko blokado. Sprašujemo se, ali je trud vreden? Standardna stvar, ki jo slišimo od drugod, velikokrat od bližnjih, pa je: »Daj se loti nečesa resnega.«. In ravno ta resna stvar je običajno tista, ki nas bo peljala v neka kriva pota. Resno je to, da greš študirati gradbeništvo, realnost pa je žal takšna, da je to sektor, ki je skoraj čisto razpadel. Mogoče bi marsikateri starš rekel otroku, npr. dekletu, ki šiva kapucarje ‘hoodije’ v obliki Pokemon živalic, da je to neresno. Pa je prišel Pokemon Go in preko Etsyja lahko ta punca sedaj  služi več kot oba starša skupaj. Danes je svet drugačen, kot je bil nekoč in tisto, kar je pred desetletji veljalo za resno, danes morda ne velja več za varno in obratno, seveda.

S prej omenjenim projektom Ustvarjalnik ste prepričali spletnega velikana – Google. To je vsekakor še dodatno priznanje in potrditev vašega uspešnega dela.

Da, prepričali smo spletnega velika Google in še kar dosti drugih tujih mednarodnih uglednih institucij: univerzi Stanford in Watson ter Unreasonable Institute of Colorado. Meni je vedno kar malo ‘hecno’, ko potujem po tujini in ugotovim, kako zelo cenijo, kar delamo. Govorijo, kako je Slovenija dobra država, da ima takšno organizacijo. Mogoče je tudi nekaj resnice v tem – vsaj kar se tiče Slovenije – da moraš iti v tujino, tam biti s