Iskalci zaposlitve v življenjepisu in motivacijskem pismu pogosto navajajo neresnične podatke, da bi si izboljšali možnost zaposlitve. Vendar pozor, v zadnjem času naj bi kadroviki razkrinkali kar 85% laži, ki jih kandidati navedejo ob prijavi, z razliko od 66% razkrinkanih laži pred petimi leti.

prenos

Verjetno se mnogi vprašate, zakaj je v vlogi potrebno lagati, saj je brezposelnost upadla in ni več tako težko priti do razgovora kot v času gospodarske krize.

In kako vas lahko kadroviki dobijo na laži?

Glede na procente, navedene v prvem odstavku, je razvidno, da se ne splača lagati, saj vas bodo po vsej verjetnosti razkrinkali. Večina kadrovikov bo izvedla mini raziskavo o vas po družabnih omrežjih, da bodo preverili, če je vaš CV resničen. Seveda pa vas lahko razkrinkajo tudi med samim intervjujem, čeprav vam je uspelo priti skozi prvi korak preverjanja.

1. Tehnika vedenjskega anketiranja

Preko natančnega izpraševanja kandidata o njegovih/njenih preteklih delovnih izkušnjah lahko kadrovik, z natančnim opazovanjem kandidata, prepozna znake, ki kažejo, da kandidat ne govori resnice. Primer: Če bo kandidat trdil, da ima 10 let vodstvenih izkušenj, ga bo kadrovik vprašal, na kakšen način je zaposloval, usposabljal oziroma odpuščal delavce in preko kvalitete odgovorov ocenil, če kandidat govori resnico.

2. Naročilo profesionalnega spletnega preverjanja kandidata

Podjetje lahko naroči profesionalno spletno preverjanje, da dobijo realne podatke o vaših predhodnih delovnih izkušnjah, pridobljeni izobrazbi, predhodni plači, vaši potencialni kriminalni preteklosti, ostalih certifikatih in usposabljanjih,..

3. Preverjanje ozadja kandidata

Določeni kadroviki bodo naredili raziskavo o kandidatih, preden vas bodo zaposlili. Lahko kontaktirajo vaše bivše sodelavce ali vaše nadrejene, da zvedo več o vas. Namen je, da pridejo v stiki s kom, ki je v preteklosti sodeloval z vami in ga niste vi predlagali kot referenčni kontakt. Tako dobijo drugo mnenje o vašem predhodnem delu, saj je logično, da boste sami navedli le osebe, ki vam bodo dale pozitivno oceno.

Če vas bo kadrovik ujel na laži, je jasna stvar, da se bodo v tem podjetju za vas vrata zaprla. Zato je vredno razmisliti, če je ob prijavi na delovno mesto smiselno navajati neresnice.