Vas zanima, kateri poklici so trenutno zelo iskani na trgu dela? Na naši spletni strani Zaposlitev.info si lahko pregledate vsa delovna mesta, ki so trenutno iskana. S tem si boste pomagali pri vpisu v srednjo ali višjo šolo ali pri prekvalifikaciji oz. iskanju novega poklica. Eden izmed zelo iskanih kadrov je poklic kuhar. Ker je ponudba na trgu dela večja od povpraševanja, verjetno ne boste imeli težav z zaposlitvijo.

kuhar

Naloge

Poleg kuhanja so splošne naloge še naročanje in prevzemanje živil, priprava in čiščenje hrane ter razporejanje dela pomožnega osebja. Naloga kuharja je, da pripravi jed po naročilu ali po naprej sestavljenem meniju. Hrano pripravi v skladu z načeli ohranjanja bioloških vrednosti živil, pri tem pa upošteva okusnost, nasitnost in prijeten videz jedi.

Področja dela

Področja, kjer se kuhar lahko zaposli, zajemajo velik spekter organizacij. Lahko najdete delo v živilski tehnologiji. Splošno pa vsak najprej pomisli na gostilne. Tudi te se delijo na okrepčevalnice, restavracije ali specializirane restavracije, okrepčevalnice s pripravo hitre hrane, planinske koče, tako imenovane restavracije a la card, gostišča, hoteli, podjetja, ki dostavljajo hrano ali catering… Poleg gostiln se kuhar lahko zaposli v javnih ustanovah kot so šole, vrtci ali domovi starejših občanov ter vojaške ali študentske menze. Prav tako so tu na voljo še privatni sektorji, kot so kuhinje v podjetjih. Lahko ste tudi lastnik lastnega podjetja in se ukvarjate z zgoraj naštetim ali pa imate podjetje, ki v svojih ali prostorih stranke organizira sprejeme ali zabave, bankete, poročna slavja…

Izobraževanje

Za opravljanje dela kuhar potrebujete najmanj poklicno srednjo šolo. Obstajajo tako 3 letni kot 4 letni program. Če pa so vaše ambicije večje, pa lahko vpišete na višjo strokovno šolo program gostinstvo in turizem. Poleg tega obstaja tudi več tečajev, ki se jih lahko poslužite, če razmišljate o prekvalifikaciji vašega poklica.

Aktualna delovna mesta za Kuharje najdete v kategoriji Gostinstvo, turizem, potovanje(klik).

Delovni čas

Delovni čas kuharja je po navadi fiksen, ker delo poteka v zaprtem prostoru po naprej določenem urniku. Večkrat je dvoizmenski ali v nočnih urah, vsekakor je odvisno od potrebe po delu oz. od delovnega časa restavracije k čimer morate dodati še organizacijo posebnih dogodkov. Drugače je z delom kuharja na terenu, tu delovni čas varira od dolžine zabave oz. dogodka na terenu samem.

Delovne razmere

Delo kuharja je dinamično, saj je v stalnem premikanju, ne sodi pa med težka fizična dela. Delo poteka stoje z obračanjem, pripogibanj