Vas zanima, kateri poklici so trenutno zelo iskani na trgu dela? Na naši spletni strani Zaposlitev.info si lahko pregledate vsa delovna mesta, ki so trenutno iskana. S tem si boste pomagali pri vpisu v srednjo ali višjo šolo ali pri prekvalifikaciji oz. iskanju novega poklica. Eden izmed zelo iskanih kadrov je poklic kuhar. Ker je ponudba na trgu dela večja od povpraševanja, verjetno ne boste imeli težav z zaposlitvijo.

kuhar

Naloge

Poleg kuhanja so splošne naloge še naročanje in prevzemanje živil, priprava in čiščenje hrane ter razporejanje dela pomožnega osebja. Naloga kuharja je, da pripravi jed po naročilu ali po naprej sestavljenem meniju. Hrano pripravi v skladu z načeli ohranjanja bioloških vrednosti živil, pri tem pa upošteva okusnost, nasitnost in prijeten videz jedi.

Področja dela

Področja, kjer se kuhar lahko zaposli, zajemajo velik spekter organizacij. Lahko najdete delo v živilski tehnologiji. Splošno pa vsak najprej pomisli na gostilne. Tudi te se delijo na okrepčevalnice, restavracije ali specializirane restavracije, okrepčevalnice s pripravo hitre hrane, planinske koče, tako imenovane restavracije a la card, gostišča, hoteli, podjetja, ki dostavljajo hrano ali catering… Poleg gostiln se kuhar lahko zaposli v javnih ustanovah kot so šole, vrtci ali domovi starejših občanov ter vojaške ali študentske menze. Prav tako so tu na voljo še privatni sektorji, kot so kuhinje v podjetjih. Lahko ste tudi lastnik lastnega podjetja in se ukvarjate z zgoraj naštetim ali pa imate podjetje, ki v svojih ali prostorih stranke organizira sprejeme ali zabave, bankete, poročna slavja…

Izobraževanje

Za opravljanje dela kuhar potrebujete najmanj poklicno srednjo šolo. Obstajajo tako 3 letni kot 4 letni program. Če pa so vaše ambicije večje, pa lahko vpišete na višjo strokovno šolo program gostinstvo in turizem. Poleg tega obstaja tudi več tečajev, ki se jih lahko poslužite, če razmišljate o prekvalifikaciji vašega poklica.

Aktualna delovna mesta za Kuharje najdete v kategoriji Gostinstvo, turizem, potovanje(klik).

Delovni čas

Delovni čas kuharja je po navadi fiksen, ker delo poteka v zaprtem prostoru po naprej določenem urniku. Večkrat je dvoizmenski ali v nočnih urah, vsekakor je odvisno od potrebe po delu oz. od delovnega časa restavracije k čimer morate dodati še organizacijo posebnih dogodkov. Drugače je z delom kuharja na terenu, tu delovni čas varira od dolžine zabave oz. dogodka na terenu samem.

Delovne razmere

Delo kuharja je dinamično, saj je v stalnem premikanju, ne sodi pa med težka fizična dela. Delo poteka stoje z obračanjem, pripogibanjem, poseganjem, dviganjem in prenašanjem lažjih in težjih bremen. Potrebna je natančnost in pazljivost, vsekakor pa velika mera spretnosti. Kuhar mora biti odgovoren, iznajdljiv in ustvarjalen. Pri delu vedno nosimo delavno uniformo s pokrivalom in zaščitna sredstva. Podvržen je velikim spremembam temperature. Delo v kuhinji je glasno in v močnih vonjavah, v sopari, v vlagi in mokroti. Uporabljajo se nevarni predmeti (noži, tehnični aparati, ogenj…)

Sposobnosti za delo

Od kuharja se pričakuje, da dobro razlikuje barve, vonje in okuse ter imeti spretne prste. Tudi osebno mora biti urejen ter vzdržuje red, čistočo. Potrebuje smisel za estetiko, saj mora imeti hrana poleg dobrega okusa tudi lep izgled. Dobro mora znati razporediti dela v kuhinji med druge sodelavce, zato mora imeti čut za organizacijo dela in pravilno časovno razporeditev. Dela stoje z obračanjem, pripogibanjem, poseganjem, dviganjem in prenašanjem lažjih in srednje težkih bremen. Zaradi dela z živili so potrebni redni zdravniški pregledi, opravljen tečaj higienskega minimuma in izpit iz varstva pri delu. Moteče so lahko alergije na živila in čistila.

Delo kuharja je zelo iskano delo in zaželena zaposlitev, saj so kulinarika in različni slavnostni dogodki del našega vsakdana. Vsekakor je to eden lepših in zanimivejših dinamičnih poklicev, ki vam lahko prinese veliko zadovoljstva na delovnem mestu.

Aktualna delovna mesta za Kuharje najdete v kategoriji Gostinstvo, turizem, potovanje(klik).