Poklic kozmetika obsega širok nabor področij, s katerimi se posamezniki, ki imajo ta naziv, ukvarjajo. To pomeni, da se delo kozmetika osredotoča na nego celotnega telesa, ki obsega: nego obraza, depilacijo in epilacijo, ličenje, limfno drenažo, masažo, pedikuro, manikuro in refleksno masažo stopal.

kozmetik

Pod širok nabor področij pa to delo vključuje še druge postopke, ki zagotavljajo strankam boljše počutje in lepši videz. Ti pa so: turške kopeli, savne in parne kopeli ter solarij. Ker se delo kozmetika osredotoča na izboljšanje počutja strank in na splošno na celostno obravnavo stranke, pa mora imeti kozmetik določene spretnosti in kompetence, da lahko korektno opravlja svoje delo.

Aktualna delovna mesta Kozmetik najdete v kategoriji: Zdravstvo, nega (klik).

Spretnosti in kompetence

  • Znanje: med samim šolanjem si kandidat pridobi teoretična in praktična znanja, ki zadevajo anatomijo in fiziologijo človeškega telesa. Spozna patološke spremembe na koži ter osnove hranoslovja in dietetike, sestavo in delovanje preparatov, nato pa se usposobi za uporabo le-teh.
  • Praktične spretnosti: zna uporabljati kozmetične preparate in prepozna morebitna odstopanja pri njihovi uporabi, pozna postopke za kozmetično nego obraza in celotnega telesa, pozna higienske postopke in se le-teh dosledno drži.
  • Psihofizične sposobnosti: delo kozmetika obsega v celoti delo z ljudmi in prav zaradi tega mora imeti kozmetik sposobnosti komunikacije, sklepanja kompromisov in medosebnih odnosov (obravnave stranke je individualna in prilagojena njenim potrebam). Ker se del postopkov opravlja pri umetni svetlobi, mora imeti kozmetik razvito zmožnost za ločevanje barv in barvnih odtenkov.

Izobraževanje

Da bi si kozmetik pridobil te spretnosti in kompetence, se mora usposobiti v izobraževalni ustanovi, ki je specializirana za to stroko.

Kandidat se lahko šola na srednji strokovni šoli, kjer si pridobi naziv kozmetični tehnik. Šolanje traja štiri leta. Izobraževanje lahko nadaljuje na višji strokovni šoli-program Kozmetika.

Zaposlitvene možnosti

Po uspešno končanem izobraževanju se lahko kozmetik zaposli na različnih področjih stroke, kot so:

  • kozmetični saloni (vodja ali strokovni delavec),
  • velnesi (vodja ali del velnes tima),
  • samostojni podjetnik (izvajalec manikire in ličenja, specialnih tehnik pedikure, masažnih tehnik in alternativnih tehnik masaže, aromaterapije, trženja kozmetičnih izdelkov in naprav itn.).

Aktualna delovna mesta Kozmetik najdete v kategoriji: Zdravstvo, nega (klik).