Spremembe so edina stalnica v življenju. Vsakodnevno namreč sprejemamo manjše, na prvi pogled manj pomembne odločitve in se nanje običajno ne oziramo preveč. Ko pa se znajdemo na prelomnici in je pred nami velika odločitev, se običajno ustavimo. To je povsem razumljivo, saj si vendar ne želimo posledic, ki jih prinese slaba odločitev. Ne želimo si obžalovanja.

V naslednjih vrsticah smo za vas pripravili štiri enostavne korake, ki vam bodo v pomoč, če se trenutno nahajate na kariernem križišču.

Pridobite čim več informacij

Prvi korak je raziskovanje. Če se boste odločili brez ustreznih informacij – se npr. pridružili podjetju, ne da bi se pozanimali o njihovem načinu delovanja ali njihovi kulturi – boste kasneje, če ne bodo v skladu z vašimi pričakovanji, verjetno razočarani.

Informacije lahko pridobite na več načinov – eden je uporaba spletnih iskalnikov, lahko se povežete z znanci, ki so zaposleni v podjetju ali za želene informacije enostavno zaprosite na zaposlitvenem intervjuju.

karierne-odlocitve

Umirite se

Odločanje je stresno že samo po sebi, toda če se boste pri tem umirili, obstaja večja verjetnost, da se odločite sebi v prid. Ko smo bolj umirjeni se namreč manj odločamo na podlagi čustev, zato naše odločitve največkrat niso prenagljene.

Sprostite se in se znebite vseh stresorjev ter premislite z jasnimi mislimi in odprtim umom. ne hitite, globoko dihajte in razmišljajte o dejstvih.

Če lahko vaša odločitev počaka še kakšen dan, vi pa trenutno še niste prepričani o svoji odločitvi, ‘prespite’ in znova premislite.

Spoznajte vse možnosti

Zamislite si naslednji scenarij: Vašemu partnerju oz. partnerki so v podjetju, kjer je zaposlen-a ponudili dobro plačano službo v tujini, nudijo tudi bivanje za vso družino. Čeprav vam je trenutni kraj bivanja zelo všeč, zaradi finančnega stanja premišljujeta, da bi se preselila.

Zgoraj sta namenoma izpostavljeni le dve možnosti, vendar obstajajo tudi druge rešitve: partner ali partnerka bi lahko zaprosil-a za povišico, lahko bi razmislila o zmanjšanju trenutnih stroškov ipd. Bistvo je, da spoznate vse možnosti, ki ji lahko. Saj želite široko paleto izbire in ne le dveh.

Napišite seznam

Prednosti in slabosti ne premlevajte le v glavi, ampak jih napišite v obliki seznama. Slednji vam bo namreč pomagal zmanjšati obžalovanje, saj vas bo v času morebitnih dvomov, ko bo odločitev že sprejeta, opominjal zakaj ste sprejeli določeno odločitev.

Seznam je preprost opomnik, da je vaša odločitev temeljila na konkretnih dejstvih in najboljših informacijah, ki ste jih imeli v danem trenutku ter obenem pripomore k boljšemu počutju glede poti, ki ste jo izbrali.

Sicer pa slabe odločitve niso zgolj in samo negativne – tudi obžalovanje lahko pretvorite v nekaj koristnega. Sprejemanje slabih odločitev vas denimo pripravlja na boljše odločanje v prihodnosti. Analizirajte, kaj je šlo narobe, izboljšajte proces ter nadaljujte svojo pot.