Delo v tujini je učinkovit način, da izkusite življenje v drugi državi in zraven zaslužite še nekaj denarja. Mednarodne izkušnje vam bodo razširile obzorja in za vedno spremenile življenje. So tudi odličen dodatek k življenjepisu in obogatijo vaš CV. Vendar pa se iskanje zaposlitve razlikuje od tistega, kar poznate, lahko je tudi polno pasti in presenečenj: nepošteni delodajalci, slabi delovni pogoji ali pa preprosto slabo delovno mesto, ki ni primerno za vaš način življenja. Da ne boste del takih, sicer redkih, zgodb, se preden sprejmete kakršno koli delo v tujini, dobro pozanimajte o vseh pogojih dela. Za lažji izogib vsem nevšečnostim se o delu dobro pozanimajte pozanimajte in odgovorite na spodnja vprašanja.

Kakšni so delovni pogoji?

Poskrbite, da boste podrobno prebrali opis delovnega mesta in podpisali jasno pisno pogodbo, preden sprejmete kakršno koli obliko zaposlitve. Tako boste vedeli, kaj se pričakuje od vas in vašega položaja. Poglejte si pravila in zakone ciljne države in se prepričajte, da vas in vaše delo ne bodo izkoristili.

Kakšna bo plača?

Ne sprejmite nizke plače le za to, da boste lahko delali v tujini. Vaše plačilo mora biti dovolj veliko, da lahko na tujem normalno živite in nekaj denarja tudi prihranite. Predhodno se pozanimajte o stroških bivanja, hrane, javnega prevoza in si naredite okviren proračun porabe. V povezavi z zaslužkom se zavedajte, da je dobiček, ki ga prejmete, lahko tudi predmet davčne zakonodaje v matični državi. Pozanimajte se torej o vseh davkih doma in v tujini.

delo v tujini

Kakšni so stroški bivanja?

Mnogi sezonski delodajalci ponujajo možnosti namestitve za svoje zaposlene. Preden sprejmete kakršno koli ponudbo v zvezi s slednjimi, le-te skrbno preverite. Sponzorirane namestitve so pogosto zelo dostopne, vendar obstaja za to dober razlog. Preverite, v kakšnem okolju boste živeli in predvsem kaj vam to okolje nudi. Kakšne so sanitarije, ali lahko kuhate sami, kakšna je oddaljenost od delovnega mest … Poskrbite, da boste vedeli, kaj pričakovati. Če nastanitev ni vključena, si jo boste morali poiskati sami. Velika mesta so draga in za poceni prenočišča so velika povpraševanja. Tudi če delate v majhnem mestu, lahko pride do tega, da je na voljo zelo malo prenočišč z ugodnimi cenami. Zato temu področju namenite več časa in raziščite v naprej.

Kakšno bo moje življenje izven delovnega okolja?

Naj bo območje, v katerega se boste preselili v sožitju z vašimi dosedanjimi navadami in združljivo z vašim življenjskim slogom. Lahko si najdete delo v velikem mestu ali pa daleč stran od trgovin in restavracij. Možnosti za delo v tujini je veliko, zato si lahko izberete okolje in družbo, ki bo vam po godu.

Ali imam potrebno znanje in izkušnje?

Sezonski delavci se usposabljajo na delovnem mestu samem in predhodno ne potrebujejo delovnih izkušenj. Delodajalci sami jasno postavijo pogoje o znanju in izkušnjah. Na vas je, da se vprašate ali izpolnjujete pogoje dela.  V prijavi bodite iskreni do sebe, da na delu samem ne bo prišlo do neprijetnih zapletov. Znanje vsaj enega tujega jezika vam bo zagotovo prišlo prav, največkrat je to angleški jezik. Mnogi delodajalci tudi ponujajo učenje jezika v čigar državo vstopate.

Bom našel sanjsko službo?

Sama narava dela v tujini je naravnana tako, da verjetno ne boste ostali dolgo na istem položaju. Če iščete položaj za napredovanje v vaši karieri ali pridobivanje izkušenj na določenem področju, poskrbite, da boste v stiku z delodajalcem že vnaprej. Tako boste vedeli ali obstajajo te možnosti. Seveda pa bodite realistični.

Naj dobim vse v pisni obliki?

Poskrbite, da bo vse, o čemer ste razpravljali s svojim bodočim delodajalcem zapisano, torej delovni čas, plača, stanovanjski stroški … Vse druge obljube ali klavzule je treba jasno navesti in s podpisom obeh strank. Prav tako je pametno, da si naredite kopije vseh dopisov med obema stranema. Tako se ob pojavu kakšnih težav lahko vrnete