Ne glede na to, da ima na razgovoru za delo glavno besedo kandidat, obstajajo določene stvari, katere nam delodajalci ne bodo povedali. Pisec, govornik in urednik Jeff Haden je na Linkedlnu objavil devet stvari, ki se jih delodajalci izmikajo povedati kandidatom na razgovorih, vendar bi jih lahko:

 1. Res želijo, da bi jim bili všeč
  Četudi so kvalifikacije zelo pomembne, vsi želimo delati z ljudmi, ki so nam všeč. Zato kandidat za delo, ki se izkaže ima veliko prednost. Poleg dobrih kvalifikacij, mora biti ta oseba tudi simpatična.
 2. Ne potrebujete jim govoriti, koliko si želite delo
  Delodajalec ve, da kandidat želi delo, ampak dokler kandidat ne ve pogoje dela in obveznosti, kandidat ne ve kaj ga čaka. Dober način, da kandidat zbere podatke o delu je zastavljanje pametnih vprašanj delodajalcu.
 3. Želijo, da se izkažete
  Po desetih opravljenih razgovorih za delo, se delodajalci zelo pogosto ne spominjajo na srečanje kandidata. Velika večina delodajalcev si bolj zapomni vaš izgled, stil oblačenja, manj pa delovne kvalitete. Zaradi tega, premislite kako boste izstopali, da si vas bo vaš potencialni delodajalec dobro zapomnil.
 4. Ne bodite negativni
  Če ste bili že na prvem razgovoru za delo negativni, verjemite, da si bo to vsak delodajalec dobro zapomni, ker to pomeni, da boste takšni tudi na delovnem mestu. Kakor se predstavite na prvem razgovoru takšen vtis boste pustili. Predstavite se v najboljši luči.
 5. Želijo, da vprašate za informacije, katere se vam zdi res pomembne
  Delodajalcem je pomembno, če je delo za katere ste se prijavili pravo delo za vas. Zelo pomembno se jim zdi, da na začetku vi postavljate vprašanja: kaj pričakujete od dela, kako bi nekaj naredili, kako bi dosegali čim boljše rezultate ipd, …
 6. Ne želijo, da jim postavljate vprašanja, ki niso vezana na delo
  Delodajalec ve, da ima vsakdo izmed nas tudi življenje izven okvira dela, ampak na razgovoru za delo nekatere stvari ni smiselno omenjati. Na primer vprašanja o pavzi za malico ali dopustu. Takšna vprašanja pustite za kasneje.
 7. Všeč jim je je vaša odločnost
  Ko se postavi kandidat za delo v kožo delodajalca bi uvidel, da ta oseba želi nekoga, ki se bo dokazala že prvi dan na delovnem mestu. Zato bi bilo idealno, da kandidat na razgovoru za delo pokaže odločnost in znanje, da je že pripravljen za delo.
 8. Povejte jim , da želite delo in zakaj
  Na koncu razgovora za delo je čas za odločitve s strani delodajalca. Če se odločitev glasi DA, delodajalec želi, vedeti zakaj želite delo. Ali je to zaradi dela v timu, uresničevanju vašega talenta ali dela na terenu – delodajalec želi vedeti zakaj.
 9. Všeč jim je vaša povratna informacija, še posebej, če je iskrena
  Po vsakem razgovoru za delo, bo delodajalec ocenil če se jim lahko obrnete s povratnim sporočilom: »Vesel/a sem ker smo se spoznali in in sem imel/a priložnost za razgovor«. Še bolj pomembno, da so te zaključne besede povezane z temami, ki ste si jih izmenjali tekom pogovora.