Prvi vtis še vedno šteje, ko gre za zaposlitveni razgovor, vendar pa obstajajo še ostale stvari, o katerih morate razmisliti pred samim razgovorom. Le nekaj minut povprečno potrebuje bodoči delodajalec, da se odloči, ali ste primeren kandidat za zasedbo položaja. Samo ena napačna pripomba ali izraz na obrazu lahko posreduje napačno sporočilo in vas izloči. Komunikacijske spretnosti, potrebne za uspešen zaposlitveni razgovor, lahko izpopolnite tudi z vajo.

razgovor

Sedem stvari, ki odbijajo delodajalce:

1. Govorite slabo o nekdanjem delodajalcu

Preveč ljudi pade v past pritoževanja, kritiziranja svojega nekdanjega nadrejenega ali podjetja. Ne pozabite, da vaš potencialni delodajalec še vedno poskuša ugotoviti, kaj lahko doprinesete podjetju in išče strokovnost. Negativno govorjenje o bivšem šefu, sodelavcih, delovnem okolju ali karkoli v zvezi z družbo, bodočemu delodajalcu zagotovo ne bo všeč.

2. Pomanjkanje ciljev

Prožnost, odprtost, in želja po učenju je ena stvar, toda trditi, da nimate nobenih posebnih ciljev ali idej o kariernih načrtih je nekaj povsem drugega. Če si ne more predstavljati, kaj pričakujete, da boste prinesli podjetju ali položaju, kako je dano delovno mesto dobra izbira za vašo kariero, ali kako se nameravate povzpeti na vašem področju, vas lahko bodoči delodajalec odslovi zaradi zaradi pomanjkanja ciljev. Večina kadrovikov išče ciljno usmerjene in samoinciativne posameznike.

3. Ste preveč obupani

Jasno je, da si želite službe in jo verjetno tudi potrebujete, zato ste verjetno tudi na razgovoru za delovno mesto. Med razgovorom bodite samozavestni in ne kažite znakov obupanosti. Po zaključenem razgovoru se zahvalite za izkazano priložnost in počakate na odgovor. Preveč naknadnih klicev, pisem ali e-sporočil lahko delodajalca odvrne in se hkrati lahko vpraša, zakaj niste zaželeni drugje.

4. Prezgodnji prihod

Prihod prej kot 10 do 15 minut pred razgovorom je lahko znak, da ste obupani ali preveč navdušeni. Prav tako lahko zmoti urnik. Zapozneli prihod oddaja sporočilo slabe organiziranosti. Zato načrtujte svoj urnik pred velikim razgovorom, da ne boste prezgodni ali prepozni. Točnost je vedno znak spoštovanja, s čimer si boste prislužili nekaj dodatnih točk.

5. Pogovor o denarju

Na prvem zaposlitvenem razgovoru se običajno vprašanje o plači in dodatnih bonitetah ne odpira, pogovori o tem običajno stečejo v naslednjih krogih. Vaš prvi intervju naj bo osredotočen le na tisto, kar lahko vi doprinesete podjetju in delovnem mestu, za katerega se potegujete. Postavite se v položaj delodajalca in razmislite o tem, zakaj ste primeren kandidat za zaposlitev. Na tej stopnji je vaša priložnost, da se dokažete, da ste najboljši kandidat za razpisano delovno mesto, ne glede na plačilo in ostale ugodnosti.

6. Znaki živčnosti in tesnobe

Če nenehno pogledujemo na uro, tapkamo z nogami, izpraševalca ne gledamo v oči, delujemo nestrpno so znaki živčnosti in tesnobe. Prepričajte se, da ste psihično pripravljeni na razgovor, tako da ne bi delovali prestrašeno ali pasivno. Samozavest lahko pridobite z vajo najbolj pogostih vprašanj na zaposlitvenem razgovoru in tako dobite občutek, kaj lahko pričakujete. Samozavest je vedno dobrodošla in prepričati morate kadrovika, da ste najboljša možna izbira za zasedbo delovnega mesta.

7. Opiranje na staro slavo

Tudi če ste v prejšnjem podjetju bili »rock zvezda« na svojem delovnem mestu, ne pustite, da to postane osrednja tema razgovora. Če ste že pripravljeni na novo delovno mesto in na novo podjetje, boste morali kadroviku pokazati dodano vrednost, ki jo lahko doprinesete v prihodnje. Čeprav so vaši dosežki in uspehi dragocen dodatek k življenjepisu, naj bo vaš intervju osredotočen na tisto, kar nameravate storiti v prihodnosti, razen če vas izpraševalec izrecno vpraša