Mnogi mislijo, da poletje ni primeren čas za iskanje službe, saj naj bi podjetja takrat zaposlovala v manjši meri. Vendar to nikakor ne drži. Dejstvo je, da podjetja v najbolj vročih mesecih zaposlujejo prav tako pogosto kot v preostalih letnih časih, če ne celo pogosteje.

zaposlitev poleti

Iskanje službe v času poletja je pa lahko vseeno malce bolj zapleteno. Zaradi dopustov je težje načrtovati razgovore in postopek izbire kandidata lahko posledično traja dlje kot običajno. Bodite potrpežljivi in ne izgubite upanja, če odgovora morebiti ne dobite v običajnem času.

Preverite aktualno ponudbo delovnih mest

V nadaljevanju sledi 7 razlogov, ki govorijo v prid iskanju zaposlitve poleti.

1. Poletje je v določenih panogah manj natrpano obdobje

To pomeni, da imajo kadrovniki v tem obdobju več časa za opravljanje zaposlitvenih razgovorov, saj imajo manj ostalih obveznosti. Poglejmo, na primer, računovodska podjetja. Le-ta imajo največ dela pozimi in zgodaj spomladi, zato poletje predstavlja idealen čas za zaposlovanje in uvajanje novih ljudi.

2. Prosta delovna mesta so na voljo

Četudi bi večina poletje najraje preživela na plaži, morajo podjetja v tem času ravno tako zaposlovati. Če poleti torej prekinete z iskanjem zaposlitve, lahko zamudite marsikatero odlično priložnost. Zamudite pa tudi priložnost izkoristiti dejstvo, da mnogi iskalci zaposlitve v tem času niso aktivni in je posledično manj konkurence.

3. Na voljo so številna sezonska delovna mesta

Mnoga podjetja med poletjem zaposlujejo pogodbene delavce za nadomeščanje redno zaposlenih delavcev. Te začasne zaposlitve nemalokrat vodijo v delovna razmerja za nedoločen čas.

4. Poletje predstavlja nove priložnosti za mreženje

Poletje je bilo vedno obdobje, ko so razna formalna in neformalna družabna srečanja pogostejša. Izkoristite jih za mreženje.

5. Obstaja možnost, da bo postopek izbire kandidata krajši

Omenjeno je sicer že bilo, da lahko postopek izbire kandidata zaradi dopustov poleti traja dlje, po drugi strani pa je lahko postopek krajši. Če so vsi, vpleteni v izbor, časovno usklajeni, se lahko zgodi, da se razgovori odvijajo hitreje. Če imate srečo, je lahko vse opravljeno celo v enem dnevu, saj se delodajalci tako izognejo nadaljnjemu časovnemu usklajevanju, ki je poleti običajno težje.

6. Menjava delovnega mesta je poleti lažja

Poletni čas je največkrat ugodnejši za prehod na novo delovno mesto, saj je v tem času v podjetju manj delavcev, tempo pa je tudi bolj umirjen. Če imate družino in nova služba vključuje selitev, je poletje zopet primernejše, saj otrokom ni potrebno menjati šole med šolskim letom. 

7. Lažje se izmuznete na razgovore

Veliko podjetij ima julija in avgusta ohlapnejše urnike. Nekatera podjetja imajo ob petkih skrajšan delovni čas, medtem ko imajo druga malce več neuradnih podaljšanih vikendov. Nadrejeni so tudi pogosto na dopustu ali pa si vzamejo več časa za malico, zato se lahko neopazno udeležite kakega razgovora. Poleg tega se šefom ne bo zdelo nič nenavadnega, če si poleti vzamete kak dan ali dva prosto.