Za iskalci zaposlitve po 40. letu je verjetno 10 ali celo 20 let dragocenih delovnih izkušenj. Če tudi vi sodite mednje, veste, da ste danes zrelejši in modrejši, z izkušnjami pa ste pridobili nova znanja, spretnosti in poznanstva, kar so nedvomno vaše prednosti. Kljub temu se izkušeni iskalci zaposlitve soočate z nekaterimi ovirami ali bolje rečeno miti. Več o slednjih si preberite v spodnjih vrsticah …

iskanje zaposlitve po 40

Mit: Prestar sem, da bi me kdo zaposlil

Številni iskalci zaposlitve v 40. in 50. letih se srečujejo s to mislijo. Osredotočite se na svoje prednosti in izkušnje. Imate ustrezne kompetence ali dodano vrednost za zasedbo razpisanega delovnega mesta? Če imate ustrezne veščine ali morda še dodatne spretnosti, ki bi jih tudi lahko dobro izkoristili pri delu, jih izpostavite v vašem življenjepisu, spremnem pismu ali na osebnem razgovoru. Delodajalci iščejo in potrebujejo izkušene zaposlene, zato si ne dovolite, da bi vas pri vaši naslednji priložnosti oviral datum rojstva.

Mit: Mreženje je edina možnost do zaposlitve

V praksi opažamo tri strategije, ki so uspešne pri iskanju zaposlitve: mreženje, prijave preko zaposlitvenih oglasov in pošiljanje povpraševanj delodajalcem. Vendar so te metode uspešne in učinkovite pri proaktivnem iskanju zaposlitve. Vsekakor se strinjamo, da je povezovanje pomembno pri iskanju zaposlitve, zlasti za starejše, vendar se nikar ne zanašajte samo na mreženje. Uspešni iskalci zaposlitve uporabljajo vse tri strategije, kar je najbolj optimalna izbira.

Mit: Starejši smo manj produktivni kot mlajši kandidati

Raziskovanja s področja človeških virov so pokazala, da ne obstaja povezava med starostjo in upadom produktivnosti dela. Bodite odločni ter s svojim znanjem in izkušnjami dokažite, da lahko delo enako dobro opravite kot mlajši, ter da lahko s svojimi izkušnjami celo izboljšate proces dela ter tako organizaciji prihranite čas in denar.

Mit: Ne želim, da bo moj nadrejeni mlajši od mene

Če imajo starejši zaposleni občutek, da pomembno prispevajo k uspešno opravljenemu delu, jih ne moti, da je njihov nadrejeni mlajši od njih.

Mit: Prepozno je za korenito spremembo poklica

Nikoli ni prepozno! Še vedno je čas, da naredite korak za pridobivanje novih veščin ali za učenje znanj, katerih še niste osvojili. Ste dovolj izkušeni, da veste kako uporabiti vse veščine in dosedanja znanja ter z njimi kar najbolje opravili de