Iskanje zaposlitve je zahtevna naloga, saj je na zaposlitvenih razgovorih pogosto veliko kandidatov in o izboru lahko odločajo malenkosti. Še preden sploh pride do zaposlitvenega razgovora morate seveda napisati dober življenjepis in prijavo na delovno mesto. Poleg tega da si pripravite odgovore na vprašanja, ki vam jih lahko zastavi kadrovnik pa tudi hitrost in način vašega govora vplivata na razplet zaposlitvenega intervjuja.ID 10044499

Kljub temu da imate vse potrebne kompetence za zasedbo določenega delovnega mesta, na koncu v veliki meri o izidu razgovora odloča mnenje kadrovnika, ki pa se bo le redko odločil za kandidata, ki deluje nemirno.

Sama nemirnost se kaže na različne načine. Preko nehotenih kreten, kot so popravljanje obleke, odmikanje pogleda, tresenje nog, splošna drža telesa,..vendar je največji pokazatelj vaše nervoze na razgovoru hitrost vašega govorjenja. Problem pa je lahko tako prehiter, kot prepočasen govor. Prehiter govor je znak v živčnosti in napetosti, še slabše pa je, da ne poveste skoraj nič, da mora kadrovnik čakati minuto, da poveste en stavek. To je očiten znak velike treme in bo prav tako dovolj, da bo kadrovnik raje izbral drugega kandidata.

Če ste ena od oseb, ki se ji zaradi treme spremeni hitrost govora, vam priporočamo, da si pomagate na sledeče načine:

  • Pred razgovorom se zavestno opomnite, da boste govorili jasno in razločno, z umerjenim tempom.
  • Tik pred razgovorom se poskusite umiriti. Zaprite oči, nekajkrat globoko vdihnite in se opomnite, da ste čudovita oseba, ne glede na izid razgovora.
  • Če imate tremo pri komunikaciji z neznanci, vam priporočamo, da za vajo vsak dan ogovorite eno novo osebo. S prakso bo trema počasi izginila.
  • Med vožnjo na razgovor poslušajte glasbo, ki vas motivira in napolni z pozitivno energijo.
  • Udeležite se delavnice iz retorike ali pa si preberite kakšno dobro knjigo na to temo.
  • Prav tako vam bodo pomagale različne sprostitvene tehnike: joga, dihalne vaje, meditacija,..