Farmacevt v industriji dela kot tehnik v proizvodnji zdravil, kontroli razvoja, v komercialnem in tehničnem delu, kjer opravlja raziskave in priprave zdravil.

Magister farmacije dela v nabavi, v kontroli kakovosti, pri registraciji zdravil, v razvoju in marketingu.

farmacevt

Delovni postopki

Njegovo delo je odvisno od stopnje izobrazbe, ki jo ima kot farmacevt. Če ima opravljeno srednješolsko izobrazbo, potem lahko dela v proizvodnji, v kontroli razvoja, pri raziskavah zdravil in v tehničnem delu. V proizvodnji skrbi za pripravo zdravil, delo poteka na strojih.

Farmacevt tehnik sodeluje pri raziskavah, ki potekajo v laboratorijih in sodeluje pri analizi zdravil.

Farmacevt, ki ima višjo stopnjo izobrazbe, lahko dela v marketingu in prodaja na terenu, v proizvodnih obratih sektorja za proizvodnjo zdravil in v sektorju za raziskave in razvoj.

V marketingu skrbi za promocijo in trženje zdravil pri zdravnikih, v lekarnah in v medijih. Pri tem preverja učinkovitost prodaje zdravil.

Dela v službi za registracije zdravil, kjer pripravlja dokumente zanje in vodi postopke, da se lahko zdravilo registrira.

Farmacevt, ki dela na področju razvoja tehnologij, razvija formulacije, sodeluje na področju farmakokinetike, kjer ugotavlja kako se bo zdravilo obnašalo v telesu in vodi. Na področju razvoja ugotavlja koliko je izdelek stabilen in napiše poročilo o tem.

Dela lahko tudi na področju organizacije proizvodnje, kjer se določi kdaj in kje bo stekla proizvodnja zdravila. V proizvodnji zdravil vodi vse proizvodne operacije in skrbi, da so pravilno izvedene. Ko je proizvodnja zaključena, se za vsako serijo izdelka preveri ali ustreza normativom in poskrbljeno je, da so zdravila na tržišču kakovostna.

Delovni pripomočki

Farmacevt tehnolog dela z učinkovino in pomožnimi snovmi izvaja poskuse na mešalnikih ter na drugi laboratorijski opremi. Razvija farmacevtske tehnologije na opremi, v službi registracije pa dela z različnimi pisnimi dokumenti, s pravilniki in zahtevami o registraciji izdelkov. V oddelku kakovosti uporablja dokumente z rezultati analiz sedije izdelka, ki so jih pripravili v laboratoriju.

Na kaj mora biti pozoren?

Farmacevtov izdelek je kakovostno neoporečno zdravilo, kot so injekcije, tablete, kapsule, sirupi, mazila in analizni rezultat za zdravilo katerega bodo začeli delati.

Farmacevt dela na vseh področjih z ljudmi, njegovo delo je timsko, zato je dobro, da je prilagodljiv, sposoben za delo v skupini ter, da rad sodeluje. Zanimajo ga predvsem naravoslovne vede. Komunikativen farmacevt se lahko zaposli tudi v sektorju za trženje in promocijo.

Dela v urejenem delovnem okolju, kjer je preverjen in določen ukrep za zaščito zaposlenih. Poškodb v farmaciji je malo, saj imajo na delovnem mestu zelo stroge predpise in preventivne ukrepe na področju varnosti pri delu.

Delovno področje in razmere dela

Poklic farmacevt je vsestransko uporaben in ima širok izbor zaposlitvenih možnosti. Farmacevtski tehnik lahko dela v proizvodnji in pripravi zdravil. Magister dela v pripravi proizvodnje, v kontroli kakovosti, pri registraciji zdravil, v razvoju in marketingu.

Najbolj so izpostavljeni nevarnostim farmacevti v proizvodnji, saj tam poteka delo s stroji in v laboratorijih, kjer imajo opravka z različnimi kemikalijami.

Ob morebitnih nevarnostih se farmacevt že pred samim delom ustrezno zaščiti in pouči.