Živimo v času družabnih omrežij, ki so prišla še v naš WC. Ker se že več kot 6 let ukvarjam s kadrovanjem, sem doživel in slišal vse mogoče.

Sedaj bi prosil »ustavite se« vsaj med delovnikom.

Z delodajalci opažamo, da bi danes radi vsi postali »internetne zvezde«, kar koli, če to v Sloveniji pomeni biti zvezda, spoštujem, podpiram, ampak prosim izven delovnika.

Tudi sam kot vsi delodajalci sem se že srečal s problemom, ko imajo zaposleni svoj mobilnik zraven službe, na njem pa Messenger, Instagram, WhatsApp, Viber, Signal, Telegram … skratka vsak par aplikacij, ki motijo fokus med delovnikom. Zato sem prišel do zaključka, da med delovnikom uporabljam izključno »ne pameten« telefon, po službi pa imam svoj »pametni« telefon, ki mi koristi za uporabo zemljevidov in ja, tudi zgornjih aplikacij.

Znanstveno dokazano je, da nas vsaka takšna distrakcija ene izmed zgornjih aplikacij zmoti, zagotovo za čas, ki smo ga porabili za pogovor ali dopisovanje ter nam še nadaljnjih 15 minut po tem vzame fokus, prav tako ni več nobenih ločnic, med delovnim okoljem in ambientom ter privatnim življenjem.

Prav tako nam to neločevanje in stalna prisotnost na omrežjih in opazovanje ter hitro spremljanje, kdo bo, kaj objavil v vsakem trenutku, zmanjša produktivnost in kvaliteto opravljenega dela, ki ga opravljamo.

Zgodba, ki se mi je najbolj utrnila v spomin, je, ko so v podjetju, kjer je bila gospa kadrovnica zaposlenega, ki je deloval na terenu, kjer je dostavljal pakete, za naročnike na matični sedež podjetja. Njegova naloga je bila tudi dostaviti potrdilo, česar zaradi zatopljenosti v svoj Instagram profil ni storil. Po besedah gospe je bil star okoli 25 let, športnik, ki je redno objavljal slike iz fitnesa. Za vsak všeček, ki ga je prejel, je hotel preveriti, kdo mu ga je dal. Podjetje je našlo inovativen način, s katerim so preprečili izgube zaradi ne prinesenih in podpisanih potrdil o dostavi, in sicer tako, da so fantu naročili, naj vsako potrdilo slika. Od takrat niso imeli več težav z dostavo in hrambo potrdil o dostavljeni pošiljki.

Prav tako nas je za delo vodje prodaje na bližnjem Vzhodu poklicala mama svojega sina, da bi bil primeren za zasedbo delovnega mesta, saj ima primerna znanja in kompetence. Gospa, kako bo primeren, če vi kličete namesto njega? Ker za Vodjo prodaje, more biti kandidat usposobljen, samozavesten in samostojen predvsem, ker vstopa na nov trg z drugačno kulturo in običaji.

Potem spori, ki jih poslušamo: » Poglej jo, v javni upravi zaposlena in med delovnikom sprašuje po Facebooku za recepte in ideje o kosilu ter odgovarja že 3 ure«. Kako lahko to motivacijsko vpliva na dobro opravljeno delo, če je porušeno zaupanje med delodajalcem in zaposlenim in povzroča stalno napetost? Po drugi strani pa tudi, da si pa ti to opazil/-a? In smo platforma, ki povezuje iskalce in delodajalce in ne inšpekcijski organ.

Miran Trupi