Družabna omrežja veljajo za ključno orodje pri iskanju zaposlitve.

Omrežja, kot so Facebook, Twitter, LinkedIn in Google+ omogočajo delodajalcem hiter vpogled v vaše zasebno življenje, kjer lahko o vas izvedo veliko več, kot ste navedli v spremnem pismu ali na zaposlitvenem razgovoru.

druzabna omrezja

Po drugi strani pa lahko vi kot iskalec zaposlitve tako hitro dobite informacije o podjetju, njihove vrednote in mnenja zaposlenih. Zato je veliko iskalcev zaposlitve in podjetij aktivnih na družabnih omrežjih – tako iskalci kot delodajalci uporabljajo zbrane informacije pri procesu izbire. Po določenih raziskavah naj bi več kot 40% delodajalcev preverilo družabne profile od kandidatov, ki so se prijavili na razpisano delovno mesto, določeni tudi redno spremljajo svoje zaposlene in njihove objave.

10 napotkov, kako pametno uporabljati družabna omrežja:

1. Ne objavljajte ničesar, kar bi vas lahko osramotilo v prihodnosti.

2. Preden objavite novo stanje na družabnih omrežjih, pomislite, kaj bi si mislil vaš nadrejeni, če bi ga videl.

3. Ne lažite o znanjih in sposobnostih.

4. Ne objavljajte neprimernih fotografij, statusov ali komentarjev o vašem nekdanjem ali sedanjem delodajalcu.

5. Ne objavljajte diskriminatornih objav.

6. Ne objavljajte objav o pitju alkohola, še manj o uživanju drog.

7. Ohranite vaš profil profesionalen, predvsem LinkedIn.

8. Profile na družabnih omrežjih imejte posodobljene, da vas lahko potencialni delodajalec enostavno in hitro kontaktira.

9. Seveda lahko vidnost vaših podatkov, objav, komentarjev nadzorujete, kljub temu pa je dobro del informacij pustiti vidnih javnosti.

10. Ne nazadnje, ne pozabite na prijetno in simpatično profilno fotografijo.

Družabna omrežja so močno orodje za mreženje in navezovanje stikov z osebami, s katerimi si delite podobne interese, za spremljanje podjetij in drugih organizacij ter določenih posameznikov. In pri tem ne pozabite, da imajo različna omrežja različen namen. LinkedIn ni enako Facebook.

<