Veliko je napisanega o življenjepisih, kljub temu pa iskalci zaposlitve še vedno pošiljajo takšne ki so takoj izločeni iz izbora. Noben še tako dobro napisan življenjepis vam ne bo pomagal pri izboru, če ne izpolnjujete osnovnih pogojev razpisanega delovnega mesta. Velika škoda pa je, če izpolnjujete vse pogoje, ne znate pa tega predstaviti v življenjepisu.

dober življenjepis

Znano je, da se na eno razpisano delovno mesto prijavi tudi sto in več kandidatov. Tako mora za razgovor kadrovnik izbrati le najprimernejše, seveda pa to naredi na podlagi prejetega materiala. Prav zato je pomembno, da pošljete življenjepis, ki v celoti vsebuje najpomembnejše podatke o vaši ustreznosti, da ste primerni za zasedbo novega delovnega mesta. Olajšajte delo kadrovniku, ne pišite spisov, pač pa pišite kratko in zajemite bistvo.

Življenjepis naj ponuja dovolj informacij.

Če boste napisali premalo z mislijo, da boste več povedali na razgovoru in tako ne boste povedali bistva, mogoče na razgovor sploh ne boste vabljeni. Nikar pa ne pišite preveč, ker boste s tem prekrili bistvo.  Napišite katera dela ste že opravljali, kakšna so vaša znanja in izkušnje, pohvalite se lahko tudi s tem kaj vse ste dosegli na delovnem mestu. Pravilo je, da v  življenjepisu skromnost ni vrlina, prav tako ne pretirana bahavost.

Življenjepis naj bo v skladu z vami in delom.

Smešno bo, če ste skromni in tihi vaš življenjepis pa bo pretirano bahav. Nikar ne pišite nečesa samo zato, ker mislite da je to zaželeno. Vsi nismo za timsko delo prav tako nismo vsi pretirano komunikativni. Le kaj si bo mislil kadrovnik na razgovoru o vaši pretirani komunikativnosti, če pa bo moral vsak odgovor izvleči iz vas. Ne uporabljajte raznih fraz o želji, da bi delali v uspešnem podjetju, ki ceni svoje zaposlene, kajti teh fraz danes ne kupujejo več. Če pa le kdo misli, da to deluje, pa naj vsaj preveri ali ni naslovnik kakšna kadrovska agencija, kjer je taka fraza popolnoma zgrešena.

Življenjepis naj bo primernega videza.

Zmečkani, popacani in fotokopirni listi pričajo o vašem odnosu do prejemnika in do dela. Če mislite, da te stvari niso mogoče, bi morali videti kaj vse dobijo kadrovniki v roke.

Življenjepis naj bo brez slovničnih napak.

Te znajo delodajalce zelo zmotiti, zato naj vam ga nekdo pregleda. Pregleda pa naj ga oseba, ki zna pravilno postaviti vejice, ugotoviti če je kakšna beseda napisana napačno in prepoznati uporabo neprimernih tujih besed.

Življenjepis naj bo prilagojen delovnemu mestu, na katerega se prijavljate.

Razpisano delovno mesto zahteva izkušnje v prodaji, morate le te opisati pa če tudi ste jih pridobili z delom preko študentskega servisa. Morate se dotakniti vsake stvari, ki jo oglas zahteva in morate razložiti kako izpolnjujete določen pogoj. Če pa določenega pogoja ne izpolnjujete, povejte na kakšen način, bi ga lahko nadomestili.

Življenjepis naj bo realen.

Nikoli ne lažite in ne  pretiravajte z nazivi ki ste jih imeli. Takšni iskalci se praviloma izdajo sami na razgovoru ali pa že v pisni obliki. Ne morete pa tudi vedeti kdo vse bo bral vaš življenjepis, zato pišite resnico.

Življenjepis naj vsebuje prave reference.

Če že vključite reference potem napišite ime, funkcijo in kontaktne podatke osebe, ki bo te reference podala.

Življenjepis vsebuje priloge.

Priložite le kopije spričeval, nikakor pa ne raznih priznanj in pohval, ki nimajo neposredne povezave z razpisanim delom.