Kvaliteten življenjepis je naše osnovno orodje pri iskanju zaposlitve, vendar ga ni lahko napisati, če smo brez delovnih izkušenj.
Na boljšem ste, če ste med študijem delali in ste pridobili konkretne delovne izkušnje. Ampak nikar se ne sekirajte, tudi če jih nimate. V CV-ju je pomembna kvaliteta informacij, ne njihova količina. Mlad iskalec zaposlitve naj kot svoje vrline izpostavi svojo izobrazbo, neformalna znanja in motiviranost za delo v konkretnem podjetju.ID 100553615

Napotki za kvaliteten CV:

1. Izberite standardni format

CV naj bo pregleden in enostaven. Interaktivne življenjepise raje pustite ob strani.

Osnovni izgled:

  • Obvezno bel papir.
  • Brez sličic, okraskov in pisanih barv.
  • Črke črne barve, priporočamo enostavne pisave (Ariel, Calibri,..).
  • Velikost pisave 11 ali 12.
  • Razmik med vrsticami 1,2-1,5.
  • Pišite v alinejah. Izogibajte se pisanju celih odstavkov, če to ni nujno potrebno.
  • Izogibajte se odebeljeni pisavi, ki je primerna le za vaše ime in priimek in za naziv vaše izobrazbe.

2. Ime dokumenta

Naslov dokumenta, kjer je vaš življenjepis naj bo vaše ime in priimek. Če imate v imenu šumnike, jih zapišite brez strešic.

3. Osebni podatki

Pazite, da bodo vsi podatki točni. Povsem dovolj bo, da napišete svoje ime, naslov, telefonsko številko in elektronski naslov.

Če imate več telefonskih številk, izberite le eno. Vaš elektronski naslov naj bo profesionealen – le vaše ime in priimek (npr. janez.novak@xxxxx.com).

4. Predstavitev

Ker nimate delovnih izkušenj, lahko navedete nekaj osnovnih informacij o vas v obliki jasnih in kratkih stavkov. Povejte, katera področja dela vas zanimajo, naštejte katere kompetence za opravljanje konkretnega dela posedujete. Bodite kratki in jedrnati, nekaj stavkov bo povsem dovolj.

5. Prostovoljstvo, praksa, študentsko delo

Ker nimate uradnih delovnih izkušenj, boste v CV-ju navedli vse aktivnosti, kot so študentsko delo, prostovoljstvo, praksa in podobno, kjer ste vseeno pridobili določene kompetence.

V alinejah naštejte dela, ki ste jih opravljali. Napišite kdaj, v katerem podjetju in katere delovne naloge ste imeli.
Če pa resnično nimate nobenih delovnih izkušenj, bo bolje da to rubriko izpustite.

6. Priporočila

Zberite priporočila od vaših nadrejenih pri študentskem delu, prostovoljstvu, praksi ali pa od profesorjev na fakulteti, kjerkoli kjer ste se izkazali in so bili zadovoljni z vašim delom. V priporočilu bo dovolj, če napišete ime in priimek osebe, ki vam je napisala priporočilo, njihovo funkcijo (delovno mesto), delodajalca, in kontaktne podatke (telefon in elektronski naslov).

7. Izobrazba

Pri izobrazbi začnite z najvišjo stopnjo, ki ste jo dosegli in nato v obratnem kronološkem redu naštejte še nižje stopnje izobrazbe. Navedite naziv izobrazbe, ime izobraževalne ustanove ter datum pričetka in zaključka izobraževanja. V nadaljevanju pa lahko navedete tudi smer izobrazbe in določene predmete, ki ste jih imeli in so konkretno povezani z delovnim mestom. Če je vaše diplomsko delo povezano s področjem dela v podjetju, vsekakor dopišite naslov vaše diplome.

8. Znanje tujih jezikov

Naštejte vse tuje jezike, ki jih znate. Pri tem si lahko pomagate z Europass življenjepisom za določanje znanja tujih jezikov od A1 do C2. Če imate potrdila/diplome iz znanja tujih jezikov, jih dopišite.

9. Računalniško znanje

V alinejah naštejte svoje računalniško znanje. Microsoft Office, uporaba interneta, če obvladate oblikovanje, programiranje,..

10. Družabna omrežja

Tu lahko dodate povezavo na vaš Linkedln profil in naslov vašega bloga, če je v povezavi z delovnim mestom. Osebni Facebook profil pa raje izpustite, razen če ga uporabljate za promocijo svojih izdelkov, profesionalnih fotografij in podobno.

11. Hobiji

Vaše hobije omenite, le če so takšni, ki razvijajo spretnosti, ki vam lahko koristijo na razpisanem delovnem mestu, ostale lahko brez skrbi izpustite.

Še nekaj priporočil za konec

• 1 stran življenjepisa bo povsem dovolj,
• Kratko in jedrnato, priporočljivo v alinejah. Če mis