Zaključili ste z izobraževanjem, imate diplomo in na trgu dela delite usodo s številnimi Slovenci različnih kariernih in izobrazbenih profilov. Se sprašujete, kako boste vi, brez delovnih izkušenj, sploh dobili priložnost za zaposlitev, če se na eno prosto delovno mesto prijavi več sto kandidatov? Odgovor se skriva v izgradnji vašega življenjepisa – preberite, kako.

Večina delodajalcev zahteva predhodne delovne izkušnje, kar je pri mladih diplomantih velika težava. Kljub temu obstaja nekaj načinov, ki vam bodo v pomoč, da boste ta pogoj čim prej izpolnili.

Honorarno delo

ID-10076061Čeprav honorarno delo pri mladih ni zelo zaželeno, saj ne nudi želene zaščite in varnosti, je odličen način za pridobitev delovnih izkušenj. Takšna vrsta dela je tudi lažje dostopna. Če ste na primer grafični oblikovalec in se želite ukvarjati s pripravo materiala za tisk, kontaktirajte oblikovalski studio in jim pokažite dela, ki ste jih denimo ustvarili v času študija. Če bodo sprejeli vašo ponudbo (tudi za občasno delo ali za delo od doma), se izkažite in hkrati iščite delo pri drugih naročnikih. Na ta način lahko dobite odlične reference za nadaljnje redno delo in tudi dragocene delovne izkušnje.

Sodelujte na natečajih

Iščete priložnosti, kjer bi lahko pokazali svoje sposobnosti v vaši branži? Obstajajo različni natečaji, kjer se lahko preizkusite, nekateri so tudi del akademskega programa. Lahko se torej udeležite literarnih, trženjskih, umetniških ali drugih natečajev, skladnih z vašim poklicem oziroma izobrazbo. Z udeležbo na tovrstnih natečajih boste dali vtis osebe, ki je sposobna in se je pripravljena učiti.

Svoje potenciale lahko pokažete tudi tako, da se pridružite neki organizaciji, ki se ukvarja z dejavnostjo, sorodno vaši. Prek te organizacije lahko pridete do informacij v zvezi z natečaji in drugih možnosti, ki so na voljo mladim izobražencem.

Bodite pripravljeni na različne priložnosti

Ste na začetku karierne poti, zato bodite pripravljeni sprejeti različna delovna mesta – tudi takšna, za katera je zahtevana nižja stopnja izobrazbe od vaše. Čeprav smo ljudje nagnjeni k varnejšim in stabilnejšim delovnim mestom, glejte na vaše prve delovne izkušnje le kot na del poti do želenega cilja.

Vprašajte se tudi, ali je res tako težko sprejeti manj zahtevno delovno mesto. Prav zaradi manj zahtevnega dela boste prej prišli do izraza, torej prej boste opaženi.

Pokažite, da ste pripravljeni na učenje

Ljudje pogosto trdijo, da so zmožni hitrega učenja, toda nimajo priložnosti tega pokazati v praksi. Vedno imejte v mislih, da je potrebno pokazati svoje znanje oz. sposobnost hitrega učenja. To lahko pokažete že na samem zaposlitvenem razgovoru: predstavite vse, kar ste se naučili, izvedeli in raziskali o njihovem podjetju. Na ta način boste delodajalcu pokazali, da ste se pripravljeni potruditi in naučiti.