Slovenci priložnosti za delo ne iščemo več samo v Evropi, temveč se podajamo tudi dlje, denimo v Kanado. Kakšne so možnosti za delo in kaj vse potrebujete pred njegovim začetkom?

kanadaKateri kader je najbolj zaželen?

Najbolj iskani so zdravstveni delavci, vozniki tovornih vozil, operaterji žerjavov, varilci, inženirji, računalničarji, informatiki ter osebje s področja naftne in kemijske industrije ter področja turizma in gostinstva.

Kakšne so plače v Kanadi?

Minimalna plača v Kanadi se razlikuje glede na province; najmanjša je v provinci Alberta ($10.20/uro), najboljša pa denimo v provinci Yukon ($10.72/uro). Višina plače je seveda odvisna od dela samega in se povečuje glede na delovno dobo: v zdravstvu so plače okrog $28, v prodaji okrog $16,50, v administraciji in finančnih službah pa okrog $23,50.

Za delo najprej potrebujete vizo.

Mnogi Slovenci, ki so že v Kanadi, pričajo o tem, da je priložnosti za delo, v kolikor ste seveda pripravljeni delati kar koli, precej, je pa nekoliko težje dobiti vizo. Pridobite lahko različne vrste viz: začasno vizo (visitor visa), dovoljenje, da ostanete v Kanadi iz študijskih razlogov (study permit), delovno vizo (work permit) in dovoljenje za delovno potovalno vizo (working holiday visa). Za prvi dve postopek prijave traja okrog 30 dni, za delovno vizo pa precej več časa. Tudi cene viz se razlikujejo: delovna potovalna viza vas denimo stane okrog 150 evrov, ob tem pa potrebujete potrdilo, da imate na računu več kot 2000 evrov.

Obisk sorodnikov in prijateljev ter iskanje dela tam.

V Kanado lahko odpotujete za 6 mesecev brez vize, vendar morate pogosto dokazati, da imate dovolj sredstev za preživetje, lahko pa od vas zahtevajo tudi informacije, pri kom ostajate na obisku. V tem času lahko tam najdete službo, vendar se morate po pol leta vrniti domov in zaprositi za delovno vizo, kar pa lahko vzame kar nekaj časa.

Kako dobiti delovno vizo?

Pridobiti delovno vizo je od vseh najtežje. Običajno morate najti delodajalca, ki jamči za vas (LMO – labour market opinion) in dokazuje, da za delo ni mogel dobiti kanadskega državljana (kar dokaže z raznimi oglasi v medijih, ki morajo biti običajno objavljeni 3 mesece). V kolikor je vloga v Kanadi odobrena, postopek nadalje ureja kanadski konzulat na Dunaju, ki vam pošlje potrebne obrazce in navodila. Potrebno dokumentacijo (dokazila o šolanju, diplomo, ostala dokazila) morate obvezno dati prevesti v angleški jezik, prav tako je obvezen prevod potrdila o nekaznovanosti. Po poslani vlogi in priloženem plačilu dobite nadaljnja navodila za zdravniški pregled, običajno pa tudi termin za intervju, kjer dobite dokumente, potrebne za imigracijo. Najprej dobite začasno vizo (običajno za 2 leti), nato jo lahko podaljšate ali aplicirate na dolgotrajno.

Program International Experience Canada (Mednarodna izkušnja Kanada)

V kolikor ste stari od 18. do 35. let in radi potujete, imate možnost, da največ 1 leto bivate v Kanadi in imate ob tem dovoljenje za delovno potovalno vizo (working holiday visa). Možnost za pridobitev tovrstne vize imate le enkrat letno, ponovno naj bi bila na voljo januarja 2015, zanjo pa zaprosite na spletni strani kanadske vlade, kjer morate izbrati državo, iz katere prihajate, ter vrsto vize. Za prijavo potrebujete slovensko državljanstvo in veljaven potni list, predviden načrt potovanja, potrdilo o nekaznovanos