V našem prejšnjem prispevku smo vam na kratko predstavili, kakšni so pogoji in razmere na trgu dela v Kanadi. Tokrat smo se odpravili še nekoliko dlje – na Novo Zelandijo. Otoška država, ki združuje najbolj raznolike evropske pokrajine, je vedno bolj priljubljena tudi za iskalce dela iz Evrope. Kakšne vize ponuja, kateri so najbolj iskani kadri in kakšna je plača?

nova zelandijaTuristična viza

V kolikor na Novo Zelandijo potujete za manj kot 3 mesece (oz. za manj kot 1 mesec na otok), vize ne potrebujete. Za dlje trajajoče obdobje potrebujete vizo urediti še pred odhodom, postopek pridobitve pa običajno traja od 30-60 dni. V tem času lahko presodite, kakšne so vaše zaposlitvene možnosti oz. najdete delodajalca, ki bi vas želel zaposliti. Iskanje dela preko turistične vize je sicer precej težka naloga – vsaj v kolikor iščete delo v svoji stroki in ne sezonskega dela.

Working holiday visa (delovna potovalna viza)

Novozelandska vlada za slovenske državljane na leto izda 100 viz, ki bodo v naslednjem letu predvidoma na voljo v aprilu. Delovno potovalno vizo lahko pridobijo osebe, stare od 18 do 30 let, in sicer za enkratno obdobje 1 leta. Oseba mora ob prihodu v državo dokazovati dobro finančno stanje (na računu približno 2600 evrov) in na 3 mesece menjati delodajalca. Dela, ki jih oseba lahko opravlja, so raznolika – pobiranje sadežev, predvsem kivijev, inštrukcije smučanja, dela v gostinstvu ipd. Viza stane okrog 90 evrov.

Delovna viza

Delovno vizo lahko najlažje pridobite, če ste na kakršen koli način na Novi Zelandiji že našli delodajalca, ki bi vas želel zaposliti. S tem si zagotovite garancijo za delo in ob izpolnitvi določenih kriterijev vizo lahko dobite najkasneje v 4 mesecih. Delovna viza se v začetku izda za eno leto, po 2 letih pa lahko zaprosite za stalno vizo in državljanstvo.

Pridobite jo lahko tudi tako, da ustrezate »skilled« seznamu poklicev, ki so najbolj iskani na Novi Zelandiji. Trenutno potrebujejo največ ljudi s področja kmetijstva, zdravstva, iskani pa so tudi različni inženirji. Za prijavo morati biti zdravi in stari manj kot 55 let ter dobro govoriti angleško. O prijavi odloča točkovni sistem: točke dobite glede na starost, izkušnje, zaposljivost in glede na kvalifikacije. Prijava poteka v 2 korakih: izpolnite vprašalnik o vaših zanimanjih, poveste več o sebi, vaši družini, veščinah ter izkušnjah. Če imate dovolj točk, vam pošljejo povabilo za prijavo, ki ga morate dopolniti in priložiti dokumente, ki dokazujejo vaše izkušnje, izobrazbo in status. Pri pridobitvi vize vam lahko pomagajo tudi izjemni dosežki v športu, kulturi ali na drugih področjih. Omenjeni postopek za pridobitev vize je zaradi pridobitve dokazil in dokumentov o delovnih izkušnjah bolj zamuden. V primeru, da imate na Novi Zelandiji partnerja, ki že ima delovno vizo, in se mu želite pridružiti, lahko zaprosite za posebno vizo, ki vam omogoča bivanje in v določenih primerih tudi delo.

Kakšne so plače na Novi Zelandiji?

Povprečna plača (neto) mesečno znaša od 2500-3100 evrov (preračunano iz NZD). Povprečna urna postavka v javnem sektorju znaša 22,71 evrov na uro, v zasebnem sektorju pa 16,92 evrov. Osnovna letna plača medicinske sestre denimo znaša 38 619,98 evrov, okoljski inženir pa dobi od 25 756,65 do 64 366,63 evrov.