Delo izven Evropske unije oziroma na splošno delo v drugih državah je lahko zelo koristna izkušnja, s katero si posameznik širi obzorja in seveda tudi poklicne možnosti. Takšno delo bo vključevalo potovanja v nove kraje, kjer se vam bo mogoče ponudila priložnost, da se preizkusite na novem delovnem področju ali pa boste morda morali uporabiti in dodatno razviti znanja in veščine, ki jih že imate. Že od samega začetka pa se morate zavedati, da je lahko iskanje zaposlitve v drugi državi dolgotrajen postopek, ki bo zahteval veliko mero odločnosti, dober premislek ter skrbno načrtovanje.

delo izven eu

Kaj morate torej vedeti, preden oddidete?

Če ste se odločili, da želite delati zunaj EU ali če vas je tja začasno napotil zdajšnji delodajalec, boste morali vzeti v zakup nekaj pomembnih zadev, s katerimi se vam sicer pri delu v EU ni treba obremenjevati. Na primer, mogoče boste morali pred začetkom dela v izbrani državi pridobiti delovni vizum ali delovno dovoljenje. Prav tako se morate zavedati, da bo do razlik najverjetneje prihajalo na več področjih, npr: jezikovnem, kulturnem in podnebnem. Obstajajo pa lahko tudi velike razlike v delovni praksi, delovnem času in načinu prijave na delovno mesto.

Da bi se na morebitne razlike kar najbolje pripravili, je priporočljivo, da, ko enkrat izberete državo, v kateri bi se radi zaposlili, raziščete možnosti zaposlitve v tej državi in preverite, če boste potrebovali dovoljenje za vizum ali delovno dovoljenje. Te informacije lahko dobite na veleposlaništvu ali konzulatu države, v katero boste potovali.

Nato začnite iskati primerno zaposlitev in mogoče tudi že namestitev. Tu vam bodo v veliko pomoč splet in lokalni časopisi, kjer lahko najdete informacije o delovnih mestih in namestitvah. Če imate visokošolsko izobrazbo ali dodatne kvalifikacije, je smotrno preveriti, če vam bodo vašo izobrazba oz. kvalifikacije v tujini priznali.

Še pred samim potovanjem stopite tudi v stik s slovenskim veleposlaništvom ali konzulatom države, v kateri boste delali, da dobite čim več uporabnih informacij. To je še posebej pomembno v zvezi z zahtevami za vstopni vizum in delovnimi dovoljenji. Naslednji uporaben vir informacij so razne priseljenske organizacije v državi, kjer boste živeli in delali.

Držav, kjer bi se lahko zaposlili, je seveda veliko. Zadnja leta se veliko ljudi odloča za iskanje zaposlitve prav v Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi in ZDA.

Avstralija

Za vstop in delo v Avstraliji boste potrebovali vizum. Na spletni strani avstralskega Urada za migracijo in zaščito meja je na voljo veliko koristnih informacij, namenjenih tujcem, ki nameravajo delati v Avstraliji. Več informacij najdete tudi na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.

Kanada

Za tiste, ki želijo živeti in delati v Kanadi dalj časa, obstajajo različne vrste vizumov. Več informacij o delu v Kanadi in potrebnih vizumih, dobite na https://zaposlitev.info/kariera/delo-zaposlitev-v-kanadi/

Nova Zelandija

Za krajše obiske Nove Zelandije (do 90 dni) vizuma ne potrebujete. Če pa želite tam ostati dlje časa in tudi delati, pa boste vizum potrebovali. Več informacij o delu v Novi Zelandiji na https://zaposlitev.info/kariera/delo-zaposlitev-nova-zelandija/

Združene države Amerike

Za krajše obiske ZDA (do 90 dni) vizuma ne potrebujete. Če pa se želite preseliti v ZDA in tam delati, pa boste potrebovali vizum. Informacije o vizumih so na voljo na spletni strani Ameriške ambasade v Sloveniji in na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.

S tem, ko ste preverili možnost zaposlitve v različnih državah in sprejeli težko odločitev, katero izbrati, dela še ni konec. Obstaja še dolg seznam stvari, ki jih morate preveriti in opraviti:

  • Kakšne so zahteve za izdajo vizumov in / ali delovnega dovoljenja
  • Kakšna delovna zakonodaja je v veljavi (npr: izredna odpoved delovnega razmerja, porodniški dopust, etc)?
  • Kakšni zdravstveni objekti so vam v določeni državi na razpolago?