Preden pričnete z iskanjem dela in zaposlitve v državah evropskega gospodarskega prostora, je potrebno vedeti naslednje: ni nujno, da boste v tujini lažje našli zaposlitev. Kljub temu da so pogoji in možnosti dela v Sloveniji zlasti za mlade veliko manj ugodni kot drugje, je potrebno imeti v mislih dejstvo, da je splošna stopnja brezposelnosti v Evropi še vedno visoka. Po Eurostatu naj bi julija 2014 bila 10,2-%. 

Vsekakor pa nekateri sektorji trga dela v EU zagotavljajo številne priložnosti, predvsem v turizmu, storitvenem sektorju (finančne storitve, poslovno svetovanje, gradbena industrija), v nekaterih segmentih zdravstvenega sektorja, prav tako pa je veliko tudi povpraševanje po sezonskih delavcih v kmetijstvu.

delo in zaposlitev EU

Vse več Slovencev svojo srečo pri iskanju zaposlitve išče v državah EU.

Vsak posameznik, ki se prijavi na izbrano delovno mesto, se mora osredotoči na tri osnovne poteze za učinkovito iskanje zaposlitve: predhodna faza, vidiki, ki jih je potrebno upoštevati pri prijavi na delovno mesto ter razgovor.

  • Predhodna faza

Iskanje dela je potrebno omejiti na področja, na katerih ste že pridobili nekaj izkušenj, veščin in sposobnosti. Tudi osnovno poznavanje angleščine in jezika države, v katero nameravate poslati prijavo, lahko pripomore k boljšim rezultatom. Da bi imeli popolno predstavo o zaposlitvenem postopku v tujini, priporočamo ogled Evropskega portala za zaposlitveno mobilnost (EURES). Na portalu lahko ustvarite tudi svoj ​​življenjepis, ki ga lahko vidijo potencialni delodajalci v Evropi. Priporočljivo je, da navežete stik z agencijami za zaposlovanje