Delo čistilca oken je pomivanje in čiščenje oken. Delo običajno opravlja na višini. Čisti lahko okna poslovnih prostorov, zasebnih hiš in stanovanj.

cistilec oken 2

Delovni postopki

Naročnik plača čistilcu oken za delo, ki ga bo ta opravil, čistilec pa bo poskrbel, da bo delo dobro in strokovno opravljeno ter, da so podpisane naročilnice.

Njegov cilj je, da je naročnik zadovoljen z njegovim delom, da so okna temeljito očiščena in pomita.

Če delo poteka na višini, uporabi ustrezen pripomoček za delo na višini, da delo lahko nemoteno poteka. Z vodo najprej pomije okna, uporabi čistila, na koncu jih pobriše z usnjeno krpo.

Delovni pripomočki

Čistilec oken velikokrat dela na višini, zato si pri delu pomaga z lestvijo, zidarskimi odri ali platformami. Pripomočki za čiščenje, ki jih uporablja so vedra, krtače, čistilne gobe, krpe, seveda ne more brez vode, katero si priskrbi sam ali pa mu jo zagotovi naročnik. Delo mora biti temeljito in strokovno opravljeno.

Na kaj mora biti pozoren?

Njegove storitve so očiščena površina stekel in ogledal. Bolj zahtevna in tudi bolje plačana, so dela na visokih zgradbah ali nebotičnikih.

Običajno ima izkušnje z deli na višini, zato so med njimi tudi takšni, ki se ukvarjajo z alpinizmom in plezanje.

Čistilec oken se mora pri delu na višini ustrezno zaščititi. Če ima težave z ravnotežjem in strah pred višino ali, če težko stoji dalj časa na nogah, potem bo težko opravljal to delo.

Delovno področje in razmere dela

Če želite postati čistilec oken, morate imeti radi delo na prostem ne glede na vremenske razmere. Sposobni morate delati na višini, imeti dobro ravnotežje in se zavedati nevarnosti, ki vam pri delu lahko pretijo. Kot čistilec oken morate biti vredni zaupanja in spoštljivo ravnajte z naročnikovo lastnino.

Priporočljivo je, da ste fizično zdravi in vzdržljivi.