Obstaja že veliko nasvetov in primerov, kako napisati dober življenjepis. Pa ste vedeli, da je določene stvari v vašem življenjepisu bolje izpustiti? Videz in vsebina življenjepisa sta zelo pomembna, dosegel pa bo večji učinek, če ga boste napisali po principu manj je več. Ponujamo vam nekaj čisto osnovnih nasvetov, česa naj vaš življenjepis ne vsebuje. Vzemite svoj življenjepis v roke in popravite napake, da boste že ob pogledu nanj delovali urejeno in profesionalno.

Torej, česa naj življenjepis NE vsebuje?

1. Besede življenjepis

Na življenjepis ni potrebno pisati besede življenjepis. Delodajalec mora ob pogledu nanj takoj vedeti, za kakšen tip dokumenta gre. Zato je beseda nepotrebna.

2. Datuma nastanka

Delodajalcu ni potrebno vedeti, kdaj ste življenjepis napisali. Prav tako se vam lahko zgodi, da ste ga napisali že pred leti in ga niste popravili na tekoči datum, zato boste delovali, kot da niste ažurni ali kot da se vam ni dalo napisati nekaj novega.

zivljenjepis

3. Preveč osebnih podatkov

Navedite samo ime in priimek, elektronski naslov, datum rojstva  in telefonsko številko. Ne navajajte številk osebnih dokumentov, kot so številka osebne izkaznice, EMŠO ali davčna številka. Vaše ime naj bo zapisano točno tako, kot je v vašem osebnem dokumentu, brez okrajšav ali vzdevkov. Prav tako naj bo elektronski naslov sestavljen iz imena in priimka, ki ste ga navedli prej. Ne sme vključevati raznih številk in vzdevkov. Če nimate takega elektronskega naslova, si ustvarite novega. Drugače boste izpadli res neprofesionalno. Telefonska številka naj bo ena. Torej tista, na kateri ste vedno dosegljivi.

4. Preveč osebnih podrobnosti

Ne navajajte, da imate hišne ljubljenčke ali imena vaših otrok, torej izpustite podrobnosti. Prav tako izpustite vaš status, veroizpoved, politično prepričanje in vaše fizične karakteristike, kot so višina, teža ter zdravstvene težave.

5. Preveč informacij prejšnjih zaposlitev

Ne pišite, zakaj ste odšli iz prejšnje službe. Vsak si lahko razloge, ki ste jih navedli interpretira po svoje. Prav tako ne navajajte zneskov prejšnjih plač ali zneskov, ki jih pričakujete zdaj.

6. Nepomembnih dosežkov

Razmislite, ali so vaši dosežki res dosežki? Torej ali so ti dosežki navezujejo na ta tip službe, ste jih dosegli s trdim delom ali ste jih zadeli. Enako naredite s hobiji. Napišite tisto, kar je povezano s potencialno službo ali tisto, kar kaže na vaš močan karakter. Obstaja razlika med tem, ali se ljubiteljsko ukvarjate s športom ali ste predsednik športnega društva. Navedite samo tiste nagrade, ki so res pomembne.

7. Negativizma in laži

Vse, česar se boste izmislili ali precej olepšali, vam bo slej kot prej škodovalo. Ne pišite o svojih dvomih ali slabih lastnostih in o ničemer ne pretiravajte.

8. Slovničnih napak

  • Ne pišite v 3. osebi.
  • Ne uporabljajte zaimkov (jaz, mene), da ne bo vaš življenjepis deloval kot osebna izpoved.
  • Besedilo naj ne bo predolgo.
  • Izpustite kratice (lahko so jasne vam, a jih morda ostali ne poznajo).
  • Preverite slovnico, pravopisne napake, črkovanje in navajanje imen podjetji.
  • Ne uporabljajte različnih slogov pisav in barv črk. Že res, da boste izstopali, vendar lahko delujete precej otročje. Držite se klasične oblike in grafičnega izgleda.

 9. Fotografija?

Tu so mnenja precej deljena. Menimo, da lastno fotografijo priložite samo, če to od vas zahtevajo (ali če jo narava vaše službe zahteva). Če že, naj bo slika doprsna, obraz naj bo slikan od spredaj, na njej bodite rahlo nasmejani, ozadje naj bo enobarvno.