Baletni plesalec ali baletka pleše v baletnih predstavah in koncertih, kjer predstavlja klasično koreografijo ali pa sodobno tehniko plesa.

baleni plesalec

Delovni postopki

Baletni plesalec lahko pleše kot zborist, zborist s solo točko ali pa kot solist, kjer se lahko deli na solista, prvega solista ali prvaka. Plesalec sledi zamisli koreografa, s pomočjo baletnega pedagoga pa izdeluje in vadi plesne kombinacije v tehničnem smislu. To velja predvsem za baletni zbor, kjer se morajo člani uskladiti s svojimi soplesalci.

Težja je naloga solistov, kjer morajo poleg težkih in zapletenih tehničnih problemov, izoblikovati tudi umetniški izraz vloge. Razumeti morajo pomen vloge v predstavi ter imeti pravilen odnos do partnerjev in partneric v predstavi.

Delovni pripomočki

Pri delu/plesu baletni plesalec uporablja kostume ter rekvizite in upošteva želje koreografa in kostumografa.

Na kaj mora biti pozoren?

Baletni plesalec pleše koreografijo, ki je lahko ples v baletnem zboru, lahko pa ima manjšo ali večjo solistično vlogo.

Sposoben je, da hitro dojema različne plesne kombinacije, pozna anatomijo človeka, obvlada prostor in razume glasbo na katero pleše.

Skrbeti mora za svoje zdravje, pred plesom se mora ogreti, da zmanjša nevarnost poškodb, svoje znanje pa izpopolnjuje na vsakodnevnih vajah.

Delovno področje in razmere dela

Baletni plesalec je lahko solist, zborist s solo točko ali pa zborist.

Razmere niso vedno primerne, saj so lahko v prostoru vlaga, prepih, pretrda tla na odru, hrup, delo pa lahko poteka dvoizmensko, zato je baletni plesalec lahko precej pod stresom. Da gledalci ne opazijo kakšnih težav, je potreben precejšen psihični napor, kar je utrujajoče. Zato morajo biti na voljo ustrezna tla, garderoba, sanitarije in primeren dnevni razpored z odmori, da lahko plesalec dobro dela in se tudi spočije.