Antikorozist oz. pleskar dela na različnih področjih. Materiale zaščiti pred rjo, svoje delo pa lahko opravlja v delavnici ali na terenu.

antikorozist

 

Delovni postopki

Vsak kovinski izdelek, ki bo vgrajen v stavbo, mora biti zaščiten pred propadanje. To velja predvsem za izdelke iz jekla iz katerega delamo ograje, stopnice, galerije in inštalacijske vodovode. Posebno področje so jeklene nosilne konstrukcije. Najpomembnejše delo pleskarjevo delo je zaščita kovinskih konstrukcij in izdelkov. Če je potrebno, elemente najprej toplotno zaščiti, še prej pa pripravi podlago za nanos materiala.

Pred delom mora pogosto odstraniti staro barvo in nanose. Vsi zaščitni premazi čez čas propadejo, zato jih je potrebno ves čas obnavljati in zaščititi pred korozijo.

Delovni pripomočki

Glavno pleskarsko orodje je čopič. Vedno več pa pleskar nanaša opleske z različnimi orodji, ki jih izbere glede na vrsto opleska in velikost površine. Uporablja različne čopiče, valje, brizgalne pištole orodje za odstranjevanje starih opleskov. Pri delu uporablja razne barve, razredčila, odstranjevalce in lepila. Pri delu uporablja tudi dobavnice, račune, garancijske liste, navodila za uporabo, ateste…

Na kaj mora biti pozoren?

Cilj pleskarja je, da s svojim delom zadovolji stranko oz. naročnika, kateremu zna tudi pravilno svetovati. Njegovi izdelki so na koncu popleskani in zaščiteni.

Pleskar je komunikativen samostojen in se ves čas strokovno izpopolnjuje.

Večino časa pri delu preživi v neugodnem položaju, zato je verjetnost poškodb velika. Prav tako je lahko nevarno, če nepravilno in neprimerno ravna z materiali. Zato delavec pri delu uporabi zaščitna sredstva, rokavice in oblačila in upošteva vsa navodila varstva pri delu.

Delovno področje in razmere dela

Antikorozist dela največ v delavnici, lahko pa tudi v zgradbah oz. na terenu. Najprej izdela temeljno zaščito, ki jo nato dopolnjuje in izpolnjuje.

Dela v zaprtih prostorih, kjer je lahko tudi prepih. Umazaniji se ne more izogniti, prav tako je izpostavljen škodljivim vonjem in pa zdravju škodljivim vplivom. Na terenu dela pogosto na višini, kjer lahko pride do padca. Delo opravlja stoje, pogosto se mora pripogibati, dela lahko tudi na lestvah in delovnih odrih.

Delo poteka eno ali dvoizmensko, včasih se delo zavleče tudi v noč.